Д-р Николова: Ще работим в добри отношения с всички тесни специалисти, за да бъде пациентът добре обгрижен

Ревматологът д-р Наталия Николова е най-новото попълнение в екипа на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Тя е работила в клиниката по ревматология „Света Марина” във варна, където е специализирала през последните няколко години. От средата на месец януари тя вече практикува в добричката болница и е единственият ревматолог в областта.

Д-р Николова: Ще работим в добри отношения с всички тесни специалисти, за да бъде пациентът добре обгрижен

По думите на директора на МБАЛ – Добрич  д-р Георги Желязков от около два месеца в лечебното заведение не е имало лекар, който да се грижи за хората с ревматични заболявания. 



„Дейността беше преустановена поради здравословни причини. Главния лекар, който се занимаваше в с това нещо отсъстваше. Успяхме да осигурим един доста добър млад колега, перспективен. Д-р Николова работи вече близо месец в болницата, като от следващия ще започне работа и в Медицинския център. По такъв начин ще осигурим възможност на пациентите в Добрич и региона да бъдат лекувани адекватно от специалист”, заяви той и допълни, че начинът за привличане на нови кадри в добричката болница е, че тук се дава почва за развитие на лекарите като професионалисти, да бъдат по-самостоятелни и да се чувстват комфортно. 

Д-р Наталия Николова сподели, че е избрала да работи в Добрич заради нуждата от специалист ревматолог в нашата болница.  „Безспорно е огромно предизвикателство, но за един млад човек е широко поле за изява за развитие и в крайна сметка всеки лекар става такъв, за да помага на хората”, сподели тя.  По думите й ревматичните заболявания са широко застъпени сред масата от хора и има широк диапазон от диагнози, в които може да бъде полезна. 

„Предвид общата тенденция за застаряване на населението е логично да нарасне и броят на този вид заболявания.  Поради по-добрите диагностични възможности се откриват по-голям брой възпалителни ставни заболявания. Развитието на медицината в тази сфера пък и терапевтичните възможности са по-широки. Може да се каже, че при по-млади хора откриваме тези заболявания, просто защото те имат шанса да имат достъп до лекар в правилния и точния момент”, каза още д-р Николова. 

Д-р Николова сподели и кои са най-типичните оплаквания, които би трябвало да ни отведат при специалист и които не търпят отлагане. „Това са болките в ставите, както и в областта на гръбначния стълб, които не се повлияват от стандартните обезболяващи и противовъзпалителни средства. Ако не сме имали предхождаща травма трябва да потърсим възпалително ставно заболяване. Всичко зависи и от възрастта – ако един човек е в по-напреднала възраст, трябва да търсим регенеративни ставни заболявания, които да проследяваме във времето и да преценим кое е най-подходящо като терапевтичен подход. Имаме добра корелация с ортопедите, когато нашите възможности бъдат изчерпени медикаментозно, те да се намесят с блестяща хирургична намеса, за да можем да подобрим качеството на живот на пациентите”, каза още тя.

 Д-р Николова е убедена, че ще работи в добри отношения с всички тесни специалисти, за да бъде пациента добре обгрижен и неговото заболяване проследено във времето.