Домашният социален патронаж в Добрич има капацитет за записване на още потребители

320 души в Добрич получават храна от Домашния социален патронаж, който има капацитет за записване на още около 80 потребители, коментира за Добрич Онлайн директорът Боряна Георгиева.

Домашният социален патронаж в Добрич има капацитет за записване на още потребители

Дейността на патронажа е насочена към подпомагане на хората от третата възраст и тези, които се нуждаят от специални грижи, тъй като не са в състояние да задоволяват своите жизнени потребности в обичайна домашна среда. Предоставяните социални услуги са доставяне топла храна по домовете, почистване на дома и оказване на помощ и съдействие при поддържане на лична хигиена.



“Имаме възможност за записване на още потребители, не сме достигнали капацитета си, който е 400. Общият брой на служителите е 35, като 15 от тях са пряко ангажирани със самия разнос по адрес“, каза Боряна Георгиева. 

Тя посочи още, че във връзка с пандемията от Ковид-19 санитари към Домашния социален патронаж при нужда купуват продукти от първа необходимост със средства на потребителите. 

От началото на годината Домашният социален патронаж работи по проект „Топъл обяд“ към Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. Храната се предоставя в определените за целта пунктове - разливна към Клуба на пенсионера и  Храм ”Света Троица”. Всеки одобрен потребител може да се информира за съответния пункт, в който е разпределен. 

„Предлагаме топъл обяд на 113 крайно нуждаещи се, спадащи към целевите групи. Проектът е за четири месеца. Той е свързан изцяло с Ковид-19“, уточни Боряна Георгиева. Екипът на Домашния социален патронаж работи при спазване на всички противоепидемични мерки, увери тя. 

„Персоналът е на адрес всеки ден, посещават адреси. Максимално ограничаваме контакта с потребителите, за да може едните и другите да бъдат предпазени. Можем да кажем, че и той е на първа линия“, сподели в заключение директорът на Домашния социален патронаж.