Годишната декларация за облагане на доходите с баркод е публикувана на интернет страницата на НАП

Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения, напомнят от НАП Добрич.

Годишната декларация за облагане на доходите с баркод е публикувана на интернет страницата на НАП

Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg и да се попълни „офлайн“. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. Подаването на декларацията с баркод става чрез изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офиса на НАП Добрич.


Доходите си за 2020 година трябва да декларират всички добруджанци, които са получили доходи по извънтрудови правоотношения. Срокът за деклариране е 30 април, но тъй като е почивен ден, крайният срок за обявяване на доходите е 5 май. Работилите по граждански договор през 2020 година подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. Годишна данъчна декларация подават земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина

От НАП Добрич напомнят още, че чуждестранните физически лица, които през предходната година са получили доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа от източник в България, също трябва да ги декларират. През миналата 2020 година в офиса на приходната агенция в Добрич са се регистрирали 88 чуждестранни физически лица. Сред регистриралите се чужденци най-много са гражданите на Украйна-46. Поданиците на английската кралица, регистрирали се през миналата година, са 3-ма. В списъка на регистрираните в НАП Добрич чужденци фигурират и 6-ма германци, 2-ма французи, а така също граждани от Индия, Киргистан, Мароко и др.