Съдът пусна под „домашен арест” обвинен в разпространение на наркотици

Апелативният съд във Варна отмени определение на Добричкия окръжен съд, с което обвиняем за притежание и разпространение на наркотици е бил задържан под стража. Втората инстанция измени мярката за неотклонение на Галин П. в „домашен арест“.

Съдът пусна под „домашен арест” обвинен в разпространение на наркотици

Разследващите иззели от дома му 12 грама суха тревиста маса, реагирала при полевия тест на канабис и 0,33 грама бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин. Открити били и 2 електронни везни и станиолови пликчета. 


Прокуратурата аргументира необходимостта от арест на 24-годишния обвиняем с интензивната престъпна дейност и изключителната обществена опасност на деянието. Свидетели разказали, че са купували наркотици от него. Иззетите вещества надхвърлят количеството за лично ползване, е оценката на представителя на Апелативната прокуратура. 

Защитата на Галин не оспорва авторството на деянието, но не смята, че има опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Младият мъж няма криминални регистрации или предходни осъждания. Започнал е незаконната дейност наскоро и тя вече е пресечена. Негови роднини са заявили готовност да му предоставят жилище и работа в малко населено място, за да осуетят досега му с неблагоприятна среда.

Въззивният състав намери жалбата за основателна. Доказателствата действително обосновават подозрението, че Галин П. е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът приема, че е налице опасност той да се укрие, а рискът да извърши престъплениеможе да бъде преодолян чрез втората по тежест мярка за неотклонение. Настоящата инстанция отчете данните за личността на обвиняемия и съпричастността на неговите близки за отдалечаването му от рискови фактори. Затова съдебният състав прецени, че е целесъобразно той да бъде поставен под домашен ареств къща на свои роднини на село. Мярката ще бъде контролирана с електронно наблюдение. 

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.