Одобриха план-приема в училищата в област Добрич

Планирани са общо 57 паралелки след завършен 7 клас, с осигурени места за 1368 ученици

Одобриха план-приема в училищата в област Добрич

На заседание на Областната комисия по заетостта днес беше приет план-приема в училищата на територията на областта. На срещата присъстваха на РУО, РДСП, бюрата по труда, общините, работодателските организации и синдикатите 


Временно изпълняващата длъжността началник на РУО Добрич Светлана Василева представи предложението за държавен план прием за учебната 2021/2022 г. в област Добрич. Тя подчерта, че зададените от Министерството на образованието брой паралелки за план-прием през следващата учебна годиназа област Добрич е 57 и добави, че изготвеният проект е изцяло съобразен с насоките. Василева отбеляза, че 61 % от целевата стойност, посочена от МОН, е за паралелки с професионално образование, и добави, че в предложението са постигнати 68,42%. 

След направен анализ в представеното предложение за държавен план-прием за учебната 2021/2022 г. в област Добрич от РУО Добрич, е видно, че са планирани общо 57 паралелки за прием, според броя места, на общо 1368 ученици, разпределени в училищата, осъществяващи прием по общини както следва: Балчик – 4 паралелки за общо 96 ученици; Генерал Тошево – 4 паралелки – 96 ученици; Добрич град – 34 паралелки – 816 ученици; Добричка 3 паралелки – 72 ученици; Каварна – 4 паралелки – 96 ученици; Крушари – 1 паралелка – 24 ученици; Теревел – 6 паралелки – 144 ученици; и Шабла – 1 паралелка – 24 ученици. 

Анализът на РУО Добрич показва още, че завършващите 7 клас ученици в края на учебната 2020/2021 г. на територията на областта са 1391 деца, по общини съответно – Балчик – 113 деца; Генерал Тошево – 107 деца; Добрич град – 792 деца; Добричка – 125 деца; Каварна – 91 деца; Крушари – 32 деца; Тервел – 99 деца; и Шабла – 32 деца.

Планираните паралелки за осъществяване на държавния план-прием за следващата година по общините са в следното разпределение – в училищата в селата Карапелит и Победа в община Добричка – 3 паралелки. В ПГ „Тимирязeв“ и СУ „Ст. Караджа“ в Каварна – по 2 паралелки; в училището в община Крушари – 1 паралелка; в професионалната гимназия в Теревел – 3 паралелки, 1 паралелка в средното училище в Тервел и по една паралелка в обединените училища в в селата Коларци и Орляк. Една паралелка е планирана и в средното училище в Шабла. В град Добрич, където има най-много училища, са планирани паралелки за прием – по една в училищата „Л. Каравелов“, „Д.Талев“, „П.Р.Славейков“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“; две паралелки в СУ „Св. Кл. Охридски“; по три паралелки във професионалната гимназия по ветиринарна медицина, аграрната гимназия, природо-математическа гимназия, финансово-стопанска гимназия и ПГ „М.В.Ломоносов“; по четири паралелки в ПГ по туризъм, професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост и ЕГ „Гео Милев“.