Цветанов: „Републиканци за България” са за държава с правила

Днес беше официално открит офиса на политическата партия „Републиканци за България” в Добрич. На събитието присъства председателят Цветан Цветанов и заместникът му Павел Вълнев.

Цветанов: „Републиканци за България” са за държава с правила

„В днешните условия е трудно да развиваш и политическа дейност, а много по-трудно е да стигнеш и до съответните избиратели, защото знаем, че има много ограничения, съгласно разпоредбите на изпълнителната власт. Това, което искаме да направим с този офис, е да може действително да стане място, на което да се обсъждат идеи в по-малки формати, но да се споделят и секторните политики, които вече започна да обявява политическата партия” - заяви Цветанов.


Той сподели, че „Републиканци за България” е първата политическа сила, която е започнала да обявява секторните си политики, като първата и най-основна тема е върховенството на закона - съдебната система. 

„Обявихме всичките си основни акценти. Това, което направиха колегите вчера е да обявят основните акценти в секторна политика „Земеделие”, а днес колегите в офиса направиха дискусиите по секторни политики „Електронно управление”, „Спорт и младежки дейности” и в края на седмицата ще имаме „Външна политика” и „Политиката за българите в чужбина”. Казвам тези неща, защото е много лесно днес да излезеш пред хората и да започнеш да плюеш по основните си политически опоненти. Ние не искаме да бъдем агресивни, ние не искаме да бъдем злобни, ние искаме да даваме хоризонт на българските избиратели и да бъдем политическата формация, която иска действително да наложи някаква нормалност, както на отношенията между политическите формации, а също и да подобрим комуникацията между българските институции”, каза още Цветанов. 

По думите му,той и неговите съмишленици искат да променят „правилата на играта”.

„Днес всичко се решава само от един човек, минава, раздава пари  от джипката, а това са парите на българския данъкоплатец. Когато обикаляме с господин Вълнев и се срещаме с представители от малкия и средния бизнес, всички казват, че никой нищо не е получил. Точно затова ние искаме да има нормалност и да има правила, много е важно да има и работещ парламент, който действително да изпълнява основната си конституционна функция, а това е разделение на властите и законодателната власт да прави съответния контрол над изпълнителната”, каза още Цветан Цветанов. 

Освен работещ парламент, това, което е най-важно за републиканците, е управлението да бъде от способни хора и да бъде максимално прозрачно, затова електронното управление е един от акцентите в програмата им. 

„Аз съм убеден, че по този начин можем да намалим корупцията, да направим прозрачно управлението и да облекчим българските граждани. Когато имаме електронно управление, можем да предоставим административни услуги в реално време. Основният акцент ще бъде в сферата на здравеопазването. Това, което е важно и ще бъде слоганът на нашата кампания, е „Републиканци за България са за държава с правила”. Правилата са най-важното нещо за развитието на демократичното общество”, категоричен беше Цветанов. 

На срещата присъства и зам.-председателят на партията Павел Вълнев, който дълги години е живял в Чикаго. Той акцентира върху темата с българите в чужбина. „Управляващите направиха така, че около 2 милиона българи да не могат да гласуват. Направо ги умножиха по нула. Това е по простата причина, че тези хора не могат да бъдат контролирани”, сподели той. По думите му това е един от страховете на управляващите. Вълнев определи държавата в момента като безпилотен самолет, защото според него няма работещи институции и парламент. 

Към момента политическа партия „Републиканци за България” не е подредила своята листа за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Все още текат номинации. Очаква се листата да бъде обявени в идните дни.