Генерал Тошево почете паметта на Апостола на свободата

С поклонение пред паметника на Апостола на свободата в Централния градски парк на Генерал Тошево беше отбелязана 148-та годишнина от гибелта му.

Генерал Тошево почете паметта на Апостола на свободата

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, председателят на Общинския съвет д-р Яна Бонева, служители от Общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции, признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Иванов Кунчев в градския парк. Всички присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола.



Левски е най-ярката фигура, оставила светла диря в народната памет. „Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си“. Така пише Васил Левски – идеологът и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и Българския революционен централен комитет /БРЦК/ в едно свое писмо до Панайот Хитов през април 1868 година. И той печели за цял народ, защото създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 година.

И той губи себе си – преди 148 години Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, след като на 26 декември 1872 година е бил предаден и заловен от турската полиция до Къкринското ханче. Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.