„Купи подарък от майка на дете с увреждане“ – група и артикули с добра кауза

Над 100 хиляди са членовете на групата, където се предлагат ръчно изработени артикули. Въпреки че майките на деца със специални потребности нямат почивен ден, те също имат нужда от развлечение на своето ежедневие

„Купи подарък от майка на дете с увреждане“ – група и артикули с добра кауза

Да купуваме ръчно изработени артикули, зад които стои добра кауза се превръща в тенденция, набираща все по-голяма популярност. Пример за това е фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, събрала хиляди последователи. В нея майките показват снимки на своите ръчно изработени стоки, а който желае може да си закупи. Една от тях е Ани Петрова от Добрич, майка на Кристина Петрова, която страда от рядко генетично заболяване. Заради него не може да приема храни с белтък. Тя е била първото дете в страната с подобен здравословен проблем. За да живее нормално, Кристина трябва да приема специално мляко, в което белтъкът е разграден. 


В момента Ани Петрова изработва шалове с вулканичен камък. Тя коментира, че той притежава защитни функции и свойството да задържа аромата на етерични масла и парфюми. Тя ги продава единствено във фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“.  Тя посочи, че благодарение на социалното пространство има възможност да работи от вкъщи, тъй като няма избор за полагане на труд извън дома. 

„20 години се налага да стоим вкъщи, да ни е много монотонно ежедневието. Почти всяка майка на такова дете се е хванала по принуда или неволя да се занимава с нещо, както примерно аз започнах преди няколко години да правя гривнички от естествени, полускъпоценни камъчета. Това ми лекува душата. Идеята на групата е да се помогне на майките. По този начин имаме възможност да работим от вкъщи, да си плащаме данъците, да ни е по-лек престоят вкъщи“, сподели Ани Петрова. 

Припомняме, че когато Кристина Петрова навърши пълнолетие, семейството й получи писмо от Националната здравноосигурителна каса, в което на дъщеря им беше отказано правото на безплатна лечебна храна, защото вече е на 18 години. Майката на Криси започна да търси справедливост в съда. След няколкогодишна борба финалът е успешен. Здравната каса продължава да плаща животоспасяващата храна, въпреки че Криси е пълнолетна. 

„Борбата беше за животоспасяващата храна, без която тя не може да живее. Криси е болна от рядко генетично заболяване, не може да разгражда белтъчини. Тя трябва да приема белтък във вече разградено състояние. Храната е много скъпа. Варира около 500 лева кутията, а на нас ни трябват три кутии месечно. Водихме дела със Здравната каса, след 4-5 месеца дела НЗОК вече ни подсигурява специалната храна. С помощта на много хора и 2-3-годишна борба, защото аз започнах да я водя около година преди Криси да навърши пълнолетие, защото знаех какво ще стане. В крайна сметка е с добър край“, припомни Ани Петрова.

В заключение тя отправи благодарност на всички, станали съпричастни към случая с Криси.

Заглавната снимка е архивна