Въпреки пандемията, в ДГ „Първи юни“ в Добрич работят по различни проекти в подкрепа на децата

Над 100 деца посещават всеки ден детска градина "Първи юни", №17, в Добрич. След 4 януари животът в групите вече е по-пълнокръвен, но в коридорите е непривично тихо, тъй като не се допуска контакт между отделните групи.

Въпреки пандемията, в ДГ „Първи юни“ в Добрич работят по различни проекти в подкрепа на децата

"Това е така, защото спазваме всички противоепидемични мерки. Безопасността и здравето на децата, а и на персонала, са от първостепенна важност" - заяви за Добрич Онлайн Валентина Русева, директор на детската градина.


В момента детското заведение работи по четири проекта. Първите два се изпълняват с европейски средства, дейностите се извършват, но заради пандемията са прекратени срещите на партньорите от различни страни, поясни Валентина Русева. А тези срещи, според нея, са най-добрият начин за взаимно опознаване на партньорите по отношение на традициите, педагогическия процес, образованието и културата на съответната страна. Единият проект е на тема „Да построим бъдещето. Културната интелигентност – най-важната интелигентност на 21 век“, а вторият се нарича „Мястото, където можем да живеем в хармония“.

Третият проект е насочен към приобщаване на децата от предучилищна възраст, по него се провеждат допълнителни занимания за изучаване на български език за децата, за които той не е майчин език. А семействата с материални затруднения получават подкрепа, като им се поема месечната такса за посещение на децата им в детската градина. През миналата година със средства от проекта е поета таксата на около 40 семейства. Работи се и по проект за адаптиране на най-малките – децата от първа група, към детската градина.

Наскоро децата от ДГ "Първи юни" се включиха в инициатива за изработване на най-дълга мартеница по покана на активисти на Българския Младежки червен кръст. Идеята е с изделието инициаторите да кандидатстват за рекордите на Гинес. В изработването на червено-бялата дълга нишка, събрана на десетки кълбета, се включили деца, учители, родители и баби.