Калин Вельов се срещна с културни дейци в Добрич

Добрич беше един от 20-те града в България, които са включени в обиколката на народния представител Калин Вельов, в която, по негова инициатива, той се среща с културни дейци, за да обсъди с тях идеите им за подобрение в сектор „Култура” и проблемите, пред които се изправят. Днес той се срещна с част от тях в Добрич, Тервел и с. Стефаново.

Калин Вельов се срещна с културни дейци в Добрич

„За мен беше изключително важно, в последствие се оказа и много полезно, да изляза извън София и да обиколя основните 20 града, като довършвам обиколката утре в Габрово. Смятам, че когато говорим за иницииране на законодателни промени или такива, касаещи сектор „Култура”, трябва да бъде взето под внимание мнението на работещите в сектора и също така е важно решенията да не се взимат едностранно в столицата. Именно заради това предприех тази обиколка, която бих казал, че е до някъде изтощителна. Аз пътувам неделя, понеделник и вторник, а сряда, четвъртък и петък съм в парламента, така че не ми остава много свободно време. Но са изключително полезни тези разговори и срещи” – сподели Калин Вельов.


Във всеки град той прави по 9 срещи, разделени на ресори.

„Отделно правя срещи с читалища, библиотеки, музеи, галерии, фолклорни ансамбли, духови оркестри, театри. Опитвам се и във всеки град да разговарям с представители на общината и областните управители. Всички тези хора, с които се виждам са от съществено значение за изграждане на една картина и ясна представа за ситуацията във всеки град” – каза той. 

Идеята на тази обиколка е да се създаде програма „Култура”, която да послужи като база за един по-оптимален план, върху който да бъде работено от тук нататък. 

„Това за мен най-важните неща са тези, които са разпознати от колегите в сектора. Това са най-важните и спешни неща. На първо място се извеждат възнагражденията. Трябва от тук нататък да се работи върху значимостта на културата в обществото ни, в отношенията ни, във възпитанието, образованието и абсолютно всичко. Тоест културата да получи значимото отношение”, заяви Вельов. 

Посещението на народния представител в нашата област е започнало със среща в СУ „Св. Климент Охридски”, където според Вельов се обучават много талантливи млади хора. 

„Втората среща беше с Фолклорния ансамбъл „Добруджа”, тя също беше доста динамична, като цяло ансамблите са много бъбриви и енергични, включващи танцьори, инструменталисти и вокалисти, така че срещата беше много интересна. Имах среща и в Регионалната библиотека, там бяхме заедно с Деница Сачева. Посетих Регионалния музей и галерията. С тях имах също много интересен разговор, те също са много активни. Даниела Димитрова включи в програмата ми и с. Стефаново, където се видяхме с читалищни дейци. Беше много интересна и полезна среща, там изскочи нов въпрос за разискване, който до сега не беше поставян. Става дума за този лимит на библиотечния фонд от 3 000 копия. В Тервел бяхме на среща с предимно читалищни дейци” – посочи още той. 

Калин Вельов и хората на изкуството са разговаряли на различни теми, като навсякъде е изведен на преден план проблемът с младите кадри и интересът им към сектор „Култура”.

„В музея и галерията говорихме по доста теми, които са свързани с невъзможността да има кариерно развитие при музеите заради това, че са ограничени в научните степени. В галериите споменаха за липсата на фокусирана програма, която да дава възможност да закупуват нови картини. Стандартът на музеите да бъде повишен, което да даде възможност да се увеличи броят на работещите в тях. На почти всички срещи се изведе на преден план проблемът с голямата липса има на млади кадри и интерес към сектор „Култура””, сподели още народният представител. 

Според него липсата на интерес идва от ниското заплащане и от това, че младите не се завръщат в родните си места, след като завършат образованието си, или изобщо не работят по специалността си. 

Срещите на народния представител Калин Вельов с културните дейци продължават и утре в град Габрово.