Сачева: Отварянето на ресторантите няма да е проблем, ако се спазват мерките в тях

Сачева: Отварянето на ресторантите няма да е проблем, ако се спазват мерките в тях
„Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични. Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”.

Това заяви е ефира на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.


По думите й пандемията е изсветлила част от бизнесите в сивия сектор.


„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компесанции. По мярката 60/40 има работодатели, които получават 300-400 000 лв. на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика. 


По думите й специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло благодарение на мерките.


„Вчера имах среща с работодатели. Те твърдят, че много работници не желаят да бъдат осигурявани на пълния си доход, тъй като предпочитат да разполагат с повече пари. Те поставиха въпроса какво ще направи държавата, за да няма подобна възможност. По този начин работодателите имат касови наличности, които трудно биха оправдали пред НАП”, каза още Сачева. И допълни, че най-много работодатели са кандидатствали за помощ по мярката 60/40.


На въпрос може ли минималната заплата да стане 1230 лв., а средната - 2460 лв. до 2025 г., социалният министър заяви следното: „Още не сме обявили нашата предизборна програма, но това са постижими числа”.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+