Добрич постави рекорд за най-дълга мартеница – над 43 километра

Добрич постави рекорд за най-дълга мартеница – над 43 километра
Добрич постави нов рекорд за най-дълга мартеница. Тя е малко над 43 километра. В направата й са се включили доброволци от цялата област Добрич.


Идеята за създаването на мартеницата е на Българския младежки Червен кръст. Повече за това ни разказа областният координатор на организацията Александра Дралчева.


„Идеята ни хрумна много спонтанно по време на една разходка по центъра на града, видяхме, че са започнали да продават мартенички, разпънали са мартенския базар. Решихме, че  като една много голяма организация, сме способни да направим нещо такова. В цялото плетене се включиха доброволците на БМЧК, 20 детски градини, жители на 5 общини и доброволци от СУ „Климент Охридски”, което е единственото училище, което се включи в плетенето" - сподели тя. Близо 7 часа доброволците развиваха и опъваха километричната мартеница пред паметника на хан Аспарух в Добрич.Нотариус преброи пред свидетели точно 362 обиколки и вписа в протокола дължината на мартеницата – 43 432,76 метра. Официален протокол и снимков материал от рекорда ще бъде изпратен в централата на Гинес.Освен да бъде поставен нов световен рекорд, идеята е мартеницата да бъде продадена на търг, като със средствата да бъдат финансирани инициативи на БМЧК, свързани с подпомагането на хората. „Аз съм изключително изненадана и развълнувана, още не мога да възприема това число – 43 километра. Една огромна дължина, която никога не съм си представяла, че можем да достигнем. Това е един огромен успех за БМЧК и като цяло за Добрич”, коментира Александра Дралчева. Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+