Елена Балтаджиева: Трети март е ден свещен за българската свобода

Поздрав от кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева по случай Националния празник на България.

Елена Балтаджиева: Трети март е ден свещен за българската свобода

Във вековния календар на българската история датата Трети март 1878 година остава незаличима.



Защото Трети март е ден величествен - ден на почит, ден на преклонение, ден свещен за българската свобода.

Защото свободата, чиито корени ни правят горди българи, не се подарява… и към безсмъртието не се минава другаде, освен през оная велика смърт.

Днес, през сърцата и съзнанието на всеки един от нас, преминава истината и паметта за великите синове и дъщери на отечеството ни.

Признаваме, че България успя и оцеля в условията на най-тираничната деспотия, която историята  познава и достигна своето национално и социално освобождение.

143 години след подписването на Санстефанския мирен договор, носим в съзнанието си памет за съдбата на България. Носим вярата, че достойно заемаме мястото си на картата на Европа, не от вчера, не от днес, а от Трети март 1878 година.

Днес, 143 години от Освобождението на България, мислим с преклонение за малкия градец Каварна, вдигнал се на мъжествена защита, потънал в кърви и израснал из пепелища.

Днес, заричаме на идващите след нас да пазят, предават паметта, и да се гордеят, че живеят в героичен град – град с история, настояще и бъдеще.

Наред с нашите воини, днес отдаваме заслужена почит и пред руските воини, част от които останаха завинаги на каварненска земя. 

Мемориалът на руските войни „Костница“ в Градския парк е паметен знак, който почитаме.

Ние сме наследници, които живеят в земя историческа и свободна и в нея защитаваме завещаните ни  народностен дух, роден език и родна култура.

Ние сме наследници, които градим Каварна на картата на България и Европа.

С мисъл, с памет, с дух на честолюбиви родолюбци отстояваме свободата си за годините напред.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

ЕЛЕНА БАЛТАДЖИЕВА

Кмет на община Каварна