Подобрени условия за пациентите и нови специалисти в многопрофилната болница в Добрич

От тази седмица Триажният сектор в МБАЛ Добрич разполага с централна кислородна система. Здравното заведение предлага и прегледи от специалист ревматолог.

Подобрени условия за пациентите и нови специалисти в многопрофилната болница в Добрич

Доставката на кислород в стаите от триажното отделение се извършва чрез централната инсталация в Многопрофилната болница в Добрич. Това съобщи за Добрич онлайн директорът на здравното заведение д-р Георги Желязков. По думите му това осигурява комфорт за пациентите, сигурност при използването на допълнителен кислород и не на последно място улеснява персонала при обгрижването на настанените в Ковид отделението. Централната система доставя кислород под много по-интензивно налягане и не се налага следенето на нивото в отделните бутилки, както е било досега в триажните стаи. „Убедени сме, че това ще спомогне в още по-голяма степен за адекватното лечение на пациентите, настанени при нас“, увери д-р Желязков.


При кадровата криза от лекари и специалисти по здравни грижи никак не е  лесно Ковид отделението да се обезпечи с необходимия набор от лекуващи там, но болницата полага неимоверни усилия в тази посока и на този етап се справя. С притеснение д-р Желязков отбеляза и нарастващия брой на заразени с COVID-19 в област Добрич и респективно повишения брой на настанени за лечение в многопрофилната болница. В момента те са около 35 души, като тревожен е фактът, че Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение е със запълнен капацитет.

В него са настанени 6 човека, колкото са и леглата, предвидени за пациенти с усложнения от коронавирусната инфекция. „Почти двойно са пациентите с COVID-19 в болницата в Добрич, в сравнение с техния брой от преди десетина дни и продължават да нарастват“, заяви д-р Желязков. По-натоварен е и триажният кабинет, който работи към Спешното отделение в МБАЛ Добрич.

Д-р Желязков призовава всички да спазват противоепидемичните мерки, да използват маски, дезинфектанти и да ограничават доколокото е възможно контактите си. По думите му това, което наблюдаваме в момента, не само в нашата област, но и в цялата страна, е началото на трета вълна от разпространението на коронавирусната инфекция. Според него от медицинска гледна точка отварянето на заведенията не е добър ход и то в момент, в който заболеваемостта нараства. 

Д-р Желязков информира и че от тази седмица ревматологът д-р Наталия Атанасова Николова вече работи и към Медицинския център на здравното заведение. Това дава възможност на всеки жител на областта чрез направление да получи преглед и да му бъде назначено адекватно лечение от единствения подобен специалист в област Добрич.