Генерал Тошево отбеляза тържествено националния празник Трети март

С поклонение пред два от паметниците в центъра на град Генерал Тошево – на Император Александър Втори и на Генерал Стефан Тошев, беше отбелязана 143-годишнината от Освобождението на България.

Генерал Тошево отбеляза тържествено националния празник Трети март

На 3 март – Националния празник на България, Генерал Тошево бележи възкресението на българската държава, която близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода. На 3 март празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история. Денят на Освобождението на България от османско владичество. Трети март е денят, когато празнуваме свободата. Свободата да съхраняваме културата си, да спазваме традициите си, да изповядваме вярата си и да се наричаме българи, гордо и без страх.


Тази дата е изключително важна. Не само защото е празник на свободата, която българският народ е извоювал след векове на робство, белязали националния ни характер завинаги. Не само защото е еманация на борбения български дух, който обединява и води в преломни моменти на трудности, трагедии, но и триумф. Трети март е велика дата, защото тя носи в себе си основното нещо, което е правило народа ни велик и което може да го направи велик отново – чувството за съпричастност, чувството за принадлежност, чувството за обединение.

Българският народ винаги е изумявал себе си и света, когато се е надигал като един. Българският дух не е просто една химера, за която четем в учебниците по история и в романите. Ние имаме късмета да принадлежим към народ и то не какъв да е. Народ древен, смел и мъдър. Народ, който много пъти е патил и чиято съдба е била такава, че да се сблъска с много трудности и трагедии през живота си. Народ, който обаче, притиснат до стената, събира сили и прави лъвски скок напред, защото няма какво да губи. Народ достоен, открит и добър. Народ, родил Аспарух и Самуил, Ботев и Левски, Опълченците на Шипка.

В своето слово към присъстващите, кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че всички ние трябва да помним заветите на прадедите ни, които с кръвта си са извоювали свободата на България.