„Караул на паметта” по случай 3 март се проведе в центъра на Добрич

Учениците от СУ „Димитър Талев” в Добрич продължиха традицията за организиране на почетен караул. Днес, той беше посветен на националния празник на България и 143 години от Освобождението.

„Караул на паметта” по случай 3 март се проведе в центъра на Добрич



„Караулът на паметта” беше позициониран на площад „Свобода”. Шатрата беше украсена с пана с малко известни на обществото факти за Опълчението и Освободителната война, за които разказаха и учениците. 


„Първият японец, стъпил на българска земя, е Сейго Ямадзава. Той е бил самурай. През 1877 година е изпратен в Руската императорска армия като японски наблюдател. Пристигането му съвпада с началото на Руско-турската освободителна война и е изпратен на фронта. Той самият изявява желание да се включи в боевете, но трябва да напише писмо, за да избегне дипломатически скандал с Япония, то гласи „Желая от душа и сърце да се включа в третата атака на Плевенската крепост в дивизията на ген. Скобелев”. Ямадзава е назначен за командир на взвод и изпратен на бойното поле” - разказа Ростислав Тодоров от 10 клас. 

„След като е изпратен на бойното поле, понеже е от Япония, има затруднения в разбирането със своите съмишленици. Те не могат да се разберат, единственото съобщение, което той отправя към тях, е да го следват. Той води армията със своето традиционно японско облекло, което се състои от кимоно и меч катана. Успява да излезе жив от войната и се прибира в Япония, където е посрещнат с много почести и поздравления” – допълни Станислав Стоянов. 


Всеки, който се спря пред шатрата получи календарче с мъдри мисли на Васил Левски и Христо Ботев. 


Децата отправиха и въпроса „Защо съм горд българин” към жителите и гостите на града. 


Талантливите млади художници от училището рисуваха и картини, посветени на България