В Балчик се надяват на по-дълг и успешен туристически сезон

Надеждите на туристическия бранш са за един по-дълъг сезон и една по-успешна година, която да достигне нивата на 2018-а. Това сподели в ефира на Радио 99 кметът на Балчик Николай Ангелов.

В Балчик се надяват на по-дълг и успешен туристически сезон

По думите му 2019 г. е била рекордна не само за туризма в Балчик, но и за бранша в България. Август 2020 г. пък е бил рекорден месец като обороти на крайбрежните заведения в Балчик.



„За съжаление през 2020 г. сривът беше огромен заради коронавируса. Ако не бъдат облекчени изискванията за пътуване през границата, само с български и румънски туристи няма как да запълним целия си капацитет“ – заяви градоначалникът.

Той информира още, че преди дни е стартирало изграждането на велоалеята в сервитута на  четвъртокласния път, който свързва Балчик и Албена. Дейността е по проект, който се осъществява от МИГ „Балчик – Ген.Тошево“. В края на годината ще започне и укрепването в района на свлачището в местността „Фиш – Фиш“ между Балчик и Албена. Общината е готова с техническия проект, очакванията са финансирането да се осъществи със средства от републиканския бюджет, каза още Ангелов.

Той коментира и приетия преди дни бюджет 2021 г. на Община Балчик. Според него бюджетът в никакъв случай не може да бъде наречен амбициозен. „В графата разходи той е абсолютно реалистичен. Аз лично имам притеснения за изпълнението на приходната част, защото никой не може да гарантира, че заложените приходи ще бъдат изпълнени, колкото и да сме ги минимизирали“ – призна кметът. Той припомни, че Балчик е единствената община в област Добрич, в която частта на собствените приходи в бюджета е по-голяма отколкото това, което получава от държавата и няма нито един лев изравнителна субсидия.

Изграждането на приют за бездомни кучета, старт на реставрацията на храма на Кибела, изграждане на видеонаблюдение по селата и цялостна рехабилитация на пътната отсечка Рогачево – Кранево са сред първостепенните задачи пред местната власт в Балчик през тази година.

Служителите в общинската администрация в Балчик ще получават с 20% по-високи заплати, считано от 1 януари 2021 г., информира още Николай Ангелов. Преди дни всички те са били тествани с бързи антигенни и РCR – тестове, а резултатите сочат, че сред тях няма заболели в момента. Към днешна дата капацитетът на ковид отделението в балчишката болница е запълнено на 60%.