Започва предизборната кампания

Предизборната кампания се открива днес, 30 дни преди вота на 4 април. Тя ще продължи до 24 часа на 2 април.

Започва предизборната кампания

Според приетите от Централната избирателна комисия правила за условията и реда за провеждане на  кампанията, предизборната агитация е забранена 24 часа преди изборния ден и в самия изборен ден. В надпреварата за 45-ото Народно събрание участват 30 партии и коалиции. 


Гражданите, партиите, коалициите и инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и предизборна агитация в устна и писмена форма, на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Събранията се организират съгласно закона за събранията, митингите и манифестациите и при спазване на противоепидемичните мерки.

Използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави или използват герба и знамето на Република България, както и на чужда държава, или на религиозни знаци и изображения, е забранено.

Забранява се също така предизборната агитация в държавни и общински учреждения, държавни и общински предприятия и в търговски предприятия с над 50% държавно или общинско участие, както и провеждането на предизборни прояви на работните места от лица, заемащи ръководни длъжности в синдикатите или работодателските организации.

На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. Той съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Не се разрешава използването за предизборна агитация на програмите на БНР и БНТ извън определеното за тази цел време.

Източник: БНР