Момка Спасова: Ловът е начин да избягам от ежедневните грижи и да се срещна с добри приятели

В Международния ден на жената – 8 март, Ви срещаме с една дама, избрала „мъжко” хоби. Момка Спасова е управител на оръжеен магазин „Ловна страст” в град Добрич. Ловува от 16 години и може да се каже, че е превърнала хобито си в професия. Тя е и майка на едно прекрасно момченце.

Момка Спасова: Ловът е начин да избягам от ежедневните грижи и да се срещна с добри приятели



„Има неща в живота, които или ги искаш, или не ги искаш. В случая исках да стана ловец, баща ми беше ловец и неговите спомени вероятно са повлияли на това мое решение. Имам по-голяма сестра, но тя е счетоводител и двете сме много различни” – сподели Момка Спасова.

В България жените – ловци са около 4 000. 

„Интересът към лова от страна на жените не е толкова голям, вероятно заради майчинството или инстинктите. Който си е запален си ходи, но иначе не. Да си жена - ловец е също като да си мъж, който се занимава с ръкоделие, познавам такива мъже. Ако това ти носи удоволствие, няма нищо различно. За мен ловът е начин да избягам от ежедневните грижи, да се срещна с добри приятели, с които да споделя един студен, горещ, или един дъждовен ден. Самият ден ме зарежда с много и само положителни емоции” – допълни тя.


Момка Спасова споделя, че мъжете в ловната дружинка не я приемат по различен начин, а се държат с нея като с равна. 

„Винаги във всяко нещо е нужно да се докажеш, ловът не прави изключение. Вероятно е имало колеги, които са се съмнявали в ловните ми умения, но никога не са го изричали на глас, за което им благодаря. Чувствам се добре сред мъже, сред тяхната компания и техните грижи. Приемат ме като равна с тях, така започва и завършва ловният ден” - каза още Спасова.

Най-голямата трудност, пред която се изправя младата жена, е липсата на време за лов. 


Първият лов на Момка Спасова е бил преди 16 години, освен запалена по това хоби, тя обича и фотографията. След всеки излет се прибира с безброй запечатани моменти. 

„Първият ми лов беше преди 16 години, членувах в ловна дружинка в с. Карапелит, спомням си, че почти не спах цяла нощ. Станах в 5 сутринта и се приготвих, понеже адреналинът ми е бил много висок, от целия ловен ден си спомням само началото, което беше много тържествено и края на деня. Освен лова обичам и фотографията и след всеки ловен излет имам десетки запечатани хубави, незабравими и незаменими спомени” - разказа младата жена.


Тя предпочита птичия лов, защото е по-динамичен. 

„Птичият лов ме кара да се чувствам динамична, нещо, което ме кара да се чувствам добре. Не обичам да стоя на едно място и да чакам голям дивеч, обичам птичия лов и ловът на хищници.  Любимото ми оръжие, може би преди около 20 години се влюбих в една пушка, която беше доста скъпа и не можех по никакъв начин да си я позволя. Преди 2 години се сдобих с това оръжие – Бенели 20 калибър, което е почти най-малкия калибър, с който се ловува в България. И сега съм с това оръжие, направили сме си в дружинката клуб Бенели и се забавляваме през целия ден” -  сподели още Момка Спасова.

Тя пожелава на всички да са здрави и да преследват мечтите си.