Расте броят на пациентите с коронавирус в добричката болница

Значително увеличение на приема на пациенти с коронавирус през последните две седмици отчитат в МБАЛ – Добрич.

Расте броят на пациентите с коронавирус в добричката болница

От началото на март през лечебното заведение са преминали 50 души, заразени с COVID- 19, а за последното денонощие новозаразените в областта са 69. Четирима от болните са загубили битката с вируса за последните пет дни.



В момента две трети от капацитета на ковид отделението в добричката болница са запълнени, или 45 от общо 66 легла, съобщи за Радио 99 изпълнителният директор на здравното заведение д-р Георги Желязков. И шестте легла в интензивния сектор в ОАИЛ също са запълнени. Д-р Желязков информира, че лечебницата има готовност да предостави легла за болни от ковид и в други отделения, но това е свързано с обезпечаването на допълнителни кадри, което е проблем.

В момента МБАЛ - Добрич има сключен договор с един инфекционист – консултант.  Ковид отделението се оглавява от пулмолог, а болните се обслужват основно от лекари интернисти.

Наблюденията на медиците са, че намалява средната възраст на заболелите от британския щам на коронавируса, който се разпространява значително по-бързо и е с по-непредсказуем характер. Сред пациентите на болницата има вече и малки деца, заразени с коронавирус.

Към момента все още не са преустановени плановите операции в добричката болница, но най-вероятно това ще се случи съвсем скоро, каза още директорът й. Решението ще се вземе на заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с коронавируса този следобед.

Потокът на свижданията в болницата продължава да е максимално ограничен, има и пропускателен режим на входа на здравното заведение, подчерта още болничният шеф. Той не скри, че лекарите често се сблъскват с остатъчни усложнения у пациенти, преболедували коронавирус. Най-често става дума за белодробни и сърдечносъдови проблеми.

„Това е нещо, през което трябва да минем и ще минем. Идеята е да го направим с минимални щети, респективно с по-малко заразени и с по-леки оплаквания. Затова трябва да спазваме мерките“ – коментира още д-р Георги Желязков.