Първите договори по пчеларската програма вече са готови

Държавен фонд „Земеделие“ започна подписването на договори по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2021 г.

Първите договори по пчеларската програма вече са готови

1 952 кандидата са одобрени за подпомагане с общ размер на заявената финансова помощ от 8 052 644 лв. С увеличението на бюджета по програмата за тази година всички допустими кандидати ще получат финансиране.


Пчеларите ще бъдат поканени за подписване на договорите в областните дирекции на ДФЗ-РА, където са подали документи за участие. С договорите си те ще получат и специално подготвена информационна брошура. Очаква се до края на  месец март всички договори да са подписани.

Закупуването на техническо оборудване при първичен добив и обработка на пчелни продукти се оказа най-желано. По тази мярка са одобрени 1 413 кандидата с одобрена финансова помощ от 3,5 млн. лева.

Интерес бе отбелязан и към закупуване на кошери, отводки и пчелни майки, където на 1 247 пчелари е одобрено финансиране в размер на над 3,3 млн. лева.

900 пчелари ще получат финансиране в размер на близо 1 млн. лв. за закупуване на лекарства за третиране на пчелните семейства.

Припомняме, че Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е с общ бюджет от 22.5 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет.