В Шабла и през Лято 2021 очакват добър туристически сезон

В община Шабла очакват добър туристически сезон, вече се правят резервации и има сериозен интерес към месеците юли и август. Това съобщи за Добрич Онлайн кметът на крайморската община Мариян Жечев.

В Шабла и през Лято 2021 очакват добър туристически сезон

Въпреки че изглежда нелогично, през миналата година в община Шабла туризмът отчете добри резултати, с почти 10 % ръст на реализираните нощувки, коментира кметът.



По неговите думи, секторът се е справил успешно в условията на пандемия, тъй като по северното крайбрежие идват предимно туристи, които обичат уденинения начин на отдих и ползват малките места за настаняване. А и плажните ивици тук са безкрайни, което позволява спокойно пребиваване край морето. Обикновено в най-идточната българска община идват туристи, които от години посещават този район, който е известен с природните си красоти. Туристи идват от всички райони на България, както и от чужбина – предимно от Румъния, а и от други страни на Европа.

"Започваме сезона, обаче, с нерешен проблем, свързан със свободното къмпингуване" - подчерта Мариян Жечев. Той обясни, че все още не е обнародвана законова наредба, която регламентира този вид къмпингуване. А това означава, че и тази година къмпингуващите ще генерират отпадъци /обикновено за сезон количеството е 500 тона/, за чието депониране общината прави сериозни разходи при нулеви приходи. „Свободното къмпингуване е хит в Европа през последните години, той се възражда и у нас“ - посочи кметът.

Проблемът, според него, е, че хората искат да си плащат, но в момента липсва такъв механизъм. Кметът на Шабла коментира и Ковид-ситуацията, мерките и ваксините и изрази притеснение, че ваксинирането върви бавно. Най-сериозно, по думите му, противоепидемичните мерки се отразяват на образованието и на бизнеса. Тазгодишният бюджет, приет в началото на март, е рекорден по размер. Той е по-добър от миналогодишния заради по-голямата държавна субсидия за капиталови разходи, за делегираните от държавата дейности и изравнителната субсидия.