Д-р Севдалин Куцаров: „Републиканци за България“ предлагаме Визия за развитие на област Добрич

Необходима е визия за развитие на региона и ние имаме необходимия експертен опит за това, заяви д-р Севдалин Куцаров, водач на листата на ПП “Републиканци за България” от 8-ми Добрички многомандатен избирателен район.

Д-р Севдалин Куцаров: „Републиканци за България“ предлагаме Визия за развитие на област Добрич

- Д-р Куцаров, да започнем нашия разговор от горещата тема на деня – Ковид-19, ваксините, мерките. Какъв е Вашият коментар на лекар?



- Нашата позиция не се е променила от есента. Още преди втората вълна ние направихме основен анализ и излязохме със седем мерки, които мислехме, че ще подобрят взимането на решения. Управлението на една такава криза следва ползването и събирането на информация за взимането на такива решения. Според нас, точно това не се прави и мерките са хаотични по отношение на това, което се случва в държавата ни. Тази криза има два аспекта, които трябва да се управляват успоредно, без да се противопоставят. Едната страна е здравето на хората, а от другата е засегнатият бизнес. Тъй като проблемите и в двете страни са огромни, беше некоректно да се настройват едни срещу други. По отношение на сегашните мерки, те бяха логично следствие на това, което се случваше. Чухме изказвания, че независимо от това, какво се случва – отваряме или затваряме. Това показва липса на категорична експертна оценка за това, какво можеше да бъде направено и за това, което се върши. За жалост, ефекта на тези неща го виждаме в момента. От една страна имаме недоволни хора с малък и среден бизнес, а от друга – запълнени болници. В случая това 15-дневно отваряне на малкия бизнес според мен ще е пагубно. Точно там са насочени нашите усилия като политическа партия, защото нашето верую е, че малкият и средният бизнес е гръбнакът на една икономика. А точно те ще бъдат най-засегнати. По отношение на болниците, те са пълни. Включително и болницата в Добрич, от една седмица тя е на предела на силите си. Резултатът ще бъде в натоварване на персонала, в умора. Просто хората имат някакъв лимит. Идеята на затварянето в целия ЕС беше да може да напредне ваксинацията, за достигане на максимален брой ваксинирани хора. Това, което не се направи, е информационна кампания по отношение на ваксинацията. Защото хората имат право да бъдат информирани и да вземат сами решение какво да вършат, как да изберат ваксина.

- Здравните власти твърдят, че в други държави не стои въпросът за избор на ваксина...

- Това не е вярно. Информация по отношение на ваксините се дискутира навсякъде в цяла Европа. След като не е задължително и това се прокламира, хората имат право на избор. Това е основата на едно общество - да бъде информирано и всеки да вземе информиран избор. Тук информационната кампания се сведе до заголване на две рамена и един поп и това е... „Сега правете като мене!“ Това не е достатъчно да бъдат убедени хората. Плюс това липсата на авторитетно говорене от централната власт и липсата на доверие в нея е част от тези избуяли конспиративни теории и антиваксърски настроения.

- Вие сте известен кардиохирург с 30-годишен опит. Специализирали сте в чужбина, спасили сте много човешки животи. Човек с такава експертиза, с уважавана професия като Вашата, Вие тръгвате в политиката. Как се решихте да се включите в битката за парламентарния вот?

- Никога не съм се занимавал с политика, единствено с това, от което разбирам. В личен разговор бях провокиран, че след като имам експертността си като лекар и житейски опит, е редно да се включа и да не стоя встрани и само пред приятели и вкъщи да казвам какво да се прави. Това беше единият мотив. Другият беше обещанието за включване на експерти, на хора с опит, на хора, които застават с имената си, на които може да се има доверие. Това го видях, че стана. А и винаги съм бил дясно мислещ човек.

- С какви аргументи се надявате и очаквате да спечелите доверието на избирателите в Добричка област. Какво смятате да кажете на хората – така, че те да се доверят на вас на 4 април.

- Това, което показваме - огромни екипи от експерти, които работят. Смея да твърдя, че бяхме първата политическа партия, която излезе с цялостна програма. Листата за Добричка област включва млади и образовани хора, завършили в Шотландия, във Франция, хора от малкия и средния бизнес, на който ние залагаме. Енергията на тези хора е видна. Един от големите проблеми на региона е обезлюдяването. И точно затова сме абсолютно задължени да ангажираме младите хора, които са се върнали в нашата област, да бъдат привлечени към управлението, към взимането на решения. За да им покажем, че те имат място и на тях може да се разчита в бъдеще.

Проблемите в областта са доста големи, те са заложени през годините. Липсата на визия е най-очевадна тук в региона. Обезлюдяването на малките населени места е плод на недалновидна политика в земеделието. Друг проблем е липсата на инвестиции. Тази мантра, че някой ще привлече инвестиции просто така, не се случва.

- Вие какво по-различно ще предложите в областта на инвестициите?

- Ние говорим за визия за развитие на този регион. Залагането на малкия и средния бизнес би бил основа. По отношение на земеделието, виждате какво се получи – няма как да върнем хората по населените места, ако те нямат работа. Другият важен сектор е образованието. Важен приоритет е и подобряването на инфраструктурата, говори се за скоростен път между Варна, Добрич и Силистра. По отношение на земеделието е необходимо подпомагане на малките стопани. Разбира се и здравеопазването. Всъщност, образование, инфраструктура, земеделие, здравеопазване – това са проблемите на една миграция. Проблеми, които са се натрупвали с години и нищо не е направено.

- Какво послание бихте отправили към жителите на областта?

- Ние сме хора с експертност, с енергия, с екипност. По отношение на посланието – спазване на правила. Защото правила има, но те трябва да бъдат спазвани. Предлагаме визия за развитие на този регион, както и стъпките, по които могат да се решат проблемите.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!