Мелани Станева: „Мерките на правителството за компенсиране на бизнеса не проработиха в сферата на туризма“

Интервю с Мелани Станева - кандидат за народен представител от ПП „Републиканци за България

Мелани Станева: „Мерките на правителството за компенсиране на бизнеса не проработиха в сферата на туризма“

Бихте ли се представили?



Казвам се Мелани Станева. На 25 години съм и съм от град Добрич. Завършила съм Бакалавър „Бизнес“, „Мениджмънт в туризма и хотелиерството“ в Глазгоу, Шотландия. Изборът на учебно заведение разбира се е важен, но по-важно за мен бе натрупаният житейски опит и справянето сама в напълно чужда среда. Именно този опит и личностното  ми израстване повлияха на моето решение да се върна в България. Силната привързаност към родината и желанието да допринеса за по-доброто ѝ бъдеще с наученото до сега, мотивираха също избора ми.

Инвестицията в човешки капитал е една от най-ценните инвестиции. Вярвам, че ако повече млади хора последват моя пример, заедно можем да бъдем промяната, от която България и Добрич имат спешна нужда.

Слоганът на ПП „Републиканци за България“ е „За държава с правила“.  Според Вас, има ли ясни правила за подпомагане на бизнесите, които многократно бяха затваряни по време на ковид епидемията?

Формулировката на въпроса Ви крие и неговия отговор. Какво искам да кажа с това. По мое мнение, правилата бяха до толкова ясни, колкото и противоречиви. Именно “многократното” затваряне на бизнесите от туристическия бранш показа за пореден път несъгласуваните решения, взети от правителството. Още във входа на пандемията, Европейската комисия акцентира върху неотложното прилагане на “гъвкави правила за европейска, национална и държавна помощ”, стимулиращи както фирмите, така и гражданите. В частност, мерките 60/40 са ярък пример как нито браншът, нито служителите бяха подпомогнати. За много от бизнесите процесът и “критериите” се оказаха дълъг и възпрепятстващ процес, а от своя страна, работниците не бяха финансово компенсирани с месеци, което, разбира се, доведе и до една от основните загуби на работни места.

Анализи констатират, че мярката 60/40 не работи ефективно за туризма и още по-важно, че държавата е “отсъствала” във входа на пандемията относно решаването на проблемите в туризма. В този смисъл, бих искала да кажа, че в процеса на изготвяне на стратегии, водеща стъпка са Ключовите показатели за ефективност. Това са показатели, които всеки бизнес дефинира индивидуално, в зависимост от своята потребност и специфична цел. Ние от “Републиканци за България” сме заложили именно на експертното мнение и затова всяка една политика е разработена от знаещи и можещи хора в конкретната област.

Един от най-потърпевшите сектори е туризмът. Какви са Вашите предложения за подпомагане на сектора?

Като първо и най-основно предложение, залегнало в политиките на ПП “Републиканци за България” за сектор Туризъм, е едногодишната данъчна ваканция. Ковид пандемията нанесе сериозни загуби върху туристическия бранш в световен мащаб. Възстановяването на тези последици ще бъде още по-трудно, имайки предвид вече установените с времето проблеми, залегнали цялостно в сектора. Като например фактът, че зимният туризъм в България носи по-малко приходи, дори и без наличието на криза. Съответно, солидните загуби от сезон 2020 няма как да бъдат компенсирани от зимния сезон в момента. Данъчната ваканция ще облекчи значително целия бранш и ще способства за запазване на неговата конкурентоспособност.

Безлихвените кредити са още една стъпка от мерките за възстановяване след кризата. „Републиканци за България“ ще насърчи отпускането на дългосрочни безлихвени кредити, гарантирани от държавата, отново за целия бранш.

Летният туристически сезон чука на вратата и вероятно отново ще бъде в сложна обстановка. Необходимо ли е държавата да поема разходите за PCR тестовете на граничните пунктове на страната?

Да, необходимо е, тъй като PCR тестът допълнително оскъпява цената на туристическата услуга. Затова „Републиканци за България“ предлага създаването на държавни лаборатории за безплатно тестване на всички гранични пунктове в България. Ковид пандемията определено доведе и до спад както във вътрешните, така и в международните пътувания. А както знаем, небезпрепятствената мобилност на туристите от една дестинация към друга е една от най-важните предпоставки за успешен устойчив туризъм и ликвидност за всички фирми. Бъдейки устойчив, секторът ще запази своята позиция на Европейския туристически пазар и ще стимулира растежа и заетостта.

Наред с това предложение, „Републиканци за България“ ще стимулира създаването на единни протоколи за безопасност в туризма на национално и европейско ниво. Това ще бъде още една стъпка за улесняването на придвижването на хората в рамките на Европейския съюз. За да бъде ефективен един сектор, в случая специално сектор туризъм, и да оцелее след такава сериозна пандемия, сигурността и максималното минимизиране на цялостното туристическо планиране – от транспорт, пристигане в дадената локация, до престой и обратно пътуване, са абсолютно задължителни.

Смятам, че „Републиканци за България“ е заложила на експерти, които са разработили ясни и конкретни решения за всеки един сектор.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!