31 потребители на дома в с. Опанец - с положителни проби за Ковид-19

Още 13 потребители са дали положителни проби за Ковид -19 в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Опанец. Това каза пред журналисти днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова.

31 потребители на дома в с. Опанец - с положителни проби за Ковид-19

Припомняме, че на 11 март тя съобщи за взрив на болестта в дома в добричкото село, бяха заразени 18 потребители и 3 души от персонала. 



„Първият сигнал за лице с положителна проба за Ковид -19 в дома беше получен при нас на 6 март, на следващия ден сформирахме екип и бяха взети проби на 61 души от дома в с. Опанец. От тях 23 – персонал и 41 - потребители на социалната услуга. От извършените бързи антигенни тестове 18 потребители бяха положителни и трима от персонала” - заяви д-р Ангелова. 

Тя допълни, че от тях е взет материал за ПСР тестове, с които положителните проби са били потвърдени. 

„Останалите отрицателни лица от потребителите бяха изследвани на 14 март. Към тази дата на територията на дома в с. Опанец е имало 31 положителни на Ковид -19 потребители на социални услуги” - каза още директорът на РЗИ – Добрич. 

По думите на д-р Светла Ангелова, 14 от тях са били ваксинирани през месец февруари с две дози. 

„Датата на последната доза е 26 февруари. Първите симптоми са се появили около 7 март, или на деветия ден след втората игла. От тези 14 ваксинирани и положителни са хоспитализирани двама, а от останалите положителни, но неваксинирани, има още хоспитализирани 5 лица” – посочи още тя.

От общо седем хоспитализирани пациенти, шест са настанени в Държавната психиатрична болница „Карвуна”, а един в Ковид сектора на МБАЛ – Добрич. 

Само един от тях е в тежко състояние, с по-ниско насищане на кислород в кръвта. Той е настанен в добричката болница, останалите са в добро общо състояние, като предстои скоро да бъдат изписани. Двама от потребителите на дома в с. Опанец са починали. Те не са били ваксинирани и са имали придружаващи заболявания.  

„Първите 18 потребители, които са дали положителни проби, вече не са под карантина, те намират в дома и се чувстват добре. Останалите констатирани като положителни на 14 март, карантината им изтича на 27 март, за сега няма информация за пациенти в тежко състояние и да имат някакви оплаквания” – каза още д-р Светла Ангелова. 

В заключение тя посочи, че взривът на заразата от Ковид -19 в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Опанец е овладян и вече е на приключване.