Ангелов: Нямаме ваксини, които държим на склад

Ангелов: Нямаме ваксини, които държим на склад
„Нямаме ваксини, които стоят на склад. Тези ваксини, които идват – се разпределят приоритетно по фазите за работещите на първа линия. В момента има – пак повтарям – бум на желаещи, именно от тези фази, да се ваксинират”, подчерта здравният министър професор Костадин Ангелов, който беше на инспекция в болницата в Сливен.

Очакват се много повече доставки на ваксини през април – дори и количества, които са договорени над квотата за страната ни.


Здравният министър заяви още, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефикасна, което се потвърждава от Европейската агенция по лекарствата. „Нормално е хората да се страхуват и съмняват, когато четат недобросъвестна информация в публичното пространство.  Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко хора ще починат”.


По отношение на ваксинационния процес в страната се очакват медикаменти и през следващата седмица. „Нека кажем истината – до момента бяхме приключили ваксинацията от 1 и 2 фаза. Сега ги стартираме отново. Лекари, медицински сестри и учители, които преди не желаеха, сега искат да се имунизират и затова пренасочваме ваксини към тях. Важно е,ч е успяхме да убедим хората, че трябва да се ваксинират. Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63 на сто. Това означава, че ако продължим в същия дух до края на лятото можем да постигнем така нареченият колективен имунитет”, посочи Ангелов.


„Заетите легла са 130. 6 реанимационни легла са заети. Единственият проблем – всъщност по-скоро нужда,  е осигуряването на „Ремдесивир”, който ще бъде доставен в понеделник”. Това заяви на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов, след като инспектира болницата в Сливен.


Хубавото в случая е, че в болницата няма много млади хора. Има една бременна жена, която е с положителен тест, но е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки. Децата са отрицателни”, посочи министърът.


По думите му 10-15 души постъпват и толкова се изписват от здравното заведение. „Наблюдаваме тенденция на заразяване на цели семейства.  Има свободни легла на територията на лечебното заведение в града. Има всички необходими медикаменти и консумативи”, допълни Ангелов.


В града подготовката за изборния ден е добра: „Изборният ден ще протече безопасно както за гласуващите, така и за членовете на изборните секции. Общината е поела инициатива за осигуряване на тестове за всички членове на СИК и РИК. Тези които са положителни – ще бъдат заменени своевременно”.


„Сливен ще се справи с натиска върху здравната система. Видях много млади хора – лекари, медицински сестри, доброволци и дори студенти по медицина, които дават всичко от себе си. Това е добър белег за работата на системата”, категоричен е здравният министър.


Източник: Нова


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+