Водата и разсадът: колко влага може да му навреди

При висока почвена влажност, особено ако е придружена от висока или ниска температура, непосредствено след пикирането или разсаждането, вкоренавянето на растенията се забавя и често се развива т.нар. „просмукване” или болестта физиологично сечене.

Водата и разсадът: колко влага може да му навреди

То се проявява като воднисто омекване на кореновата шийка и основната част на стъблото. Повредените растения полягат и скоро след това загиват. Краставиците са особено чувствителни спрямо повреди от този тип, като често развиват кореново гниене.


При продължително почвено преовлажняване надземната част на възрастните растения, (особено при доматите) пожълтява, увяхва, а общото развитие е силно забавено. Корените на повредените растения потъмняват, а кората им лесно се бели. При нормализиране на водния режим растенията възобновяват нормалното си развитие, най-често поради образуване на адвентивни корени.

Най-добре е да подравните площите за полско производство и да използвате съответстващи за всеки вид форми за лехообразуване, като се предпочита високата леха, така че да се избегне продължителното задържане на вода при гравитачно поливане. Заравяйте браздите след всяка поливка чрез плитки почвени обработки. Поддържайте оптимална въздушна влажност чрез редовно проветряване на култивационните съоръжения, което е особено актуално при оранжерийно отглеждане на доматите. За преодоляване на нанесените повреди да се прилага високо загърляне, с цел образуване на адвентивни корени, като тази мярка е особено ефективна при доматите.