Разгадайте тайните на ягодите, за да хапвате повече плод

Ягодите са предпочитан пролетен плод. Затова често ги хапваме не само сурови, но и преработени във вид на сладка, сладкиши и сладолед.

Разгадайте тайните на ягодите, за да хапвате повече плод

Като стопанска култура ягодата започва да плододава още на следващата година след засаждането. Понася частично засенчване и е подходяща за засаждане в междуредията на млади овощни градини. Може да се отглежда в цялата страна при осигурено напояване. Най-добре се развива на равни места, с наклон не по-голям от 5 на 1000 м, с добър въздушен дренаж, защитени от силни зимни и горещи, сухи летни ветрове.



Ягодата разполага своята коренова система на дълбочина от 10 до 30 см. Почвата се обработва дълбоко, така че орният хранителен пласт заедно с торовете да се отложи в зоната на кореновата система. С дълбоката оран на 30-35 см се заорават прегорял оборски тор и фосфор. При мулчиране на почвата с черно полиетиленово платно се тори с азот. То е предварително перфорирано под формата на двуредови ленти. Разстоянието между две съседни ленти е 100-120 см, между редовете в лентата – 35 см, а между растенията в реда е 20 см. Във всеки отвор на лентата се засажда по едно растение. Най-благоприятният срок за създаване на мулчирани с полиетиленово фолио ягодови насаждения, е от началото на април до към средата на май с охладен разсад.

Ако се използва обикновен разсад, за да се получат добри добиви от едри и качествени плодове, засаждането се извършва от август до началото на октомври. При създаване на насаждение без мулчиращо платно, разстоянието между редовете е 70-80 см, а в реда 20-25 см. Качественият разсад трябва да е с три листчета с къси и дебели дръжки, брадеста коренова система, дълга не по-малко от 7 см.