Цветан Цветанов в Добрич: Ние сме една от партиите, която е представила хоризонт за страната с реални политики

Председателят на ПП „Републиканци за България” Цветан Цветанов и заместникът му Павел Вълнев бяха на посещение в Добрич. Те се срещнаха с членовете на листата с кандидати за народни представители, членове на партията, симпатизанти и жители.

Цветан Цветанов в Добрич: Ние сме една от партиите, която е представила хоризонт за страната с реални политики

„От вече четири седмици работим активно, остана само една, която ще е изключително важна за нас. Познавате ни, познавате хората от града и областта. Те са млади, енергични и образовани хора. Мислим, че ще успеем и от тази област ще имаме един депутат със сигурност” – заяви д-р Севдалин Куцаров, който е водач на листата на „Републиканци за България” в Добрич. 


Цветан Цветанов и Павел Вълнев определиха предизборната кампания като позитивна и ползотворна. Проведени са били по няколко срещи с жители в цялата страна и са били обсъдени най-наболелите проблеми.

„Направихме доста позитивна кампания, обиколихме няколко пъти страната. Общо взето знаем всички проблеми по места и в национален мащаб. Аз бих конкретизирал с няколко неща, в които много бързо трябва да се направят промени. Това са главно реформи, да имаме работещ парламент, защото в момента ние сме парламентарна република, а нямаме работещи институции и най-вече парламентът на работи. Вътре няма опозиция и не се осъществява парламентарен контрол. Имам предвид, че премиерът въобще не се мярка в него. Това, което трябва да се направи най-вече е промяна в съдебната система. Тя е подвластна на няколко човека, така че реформите трябва да започнат от съдебната система, за да се отпушат и другите сектори. Предлагаме и електронно управление, с което ще се намали корупцията и бюрокрацията. Всички неща, за които говорим, сме ги заложили като детайли в нашата програма” – коментира Павел Вълнев. 

Лидерът на републиканците Цветан Цветанов коментира политиката на сегашното правителство. Според него най-притеснителен е начинът, по който се харчат парите през последните няколко месеца и като цяло през последната година и половина. 

„Нямаше предвидени никакви буфери при положение, че се очакваше да има втори, а сега виждаме и трети локдаун. Правителството предложи бюджет, който не беше по никакъв начин обезпечен с изпълнение на тази оптимистична прогноза, която те заложиха и приеха. Явно искаха да си приемат едни завишени приходи, за да могат да направят едни завишени разходи. А след тях и потоп“ - коментира Цветанов.

Той направи паралел като човек, участвал в правенето на политики. 

„През 2009 година, когато участвах за първи път в парламентарни избори казвахме, че  тройната коалиция е изхарчила парите и не е оставила никакви буфери, а имахме тежка финансова и икономическа криза.  И знаете, че имаше много договори, които дори не бяха финансово неразплатени, а останали само като на книга за следващите. В момента Борисов усвои този манталитет - на тройната коалиция, след него и потоп. Защото в момента нито имаме буфер, харчат се пари, които въобще никой не разбира как и по какъв начин те се разходват при положение, че имаме приет бюджет, приета финансова рамка, а вие виждате, че от джипката всеки ден се разхвърлят поредните милиони. Нямаше никаква стратегия и никакви ефективни мерки за бизнеса, който в момента изнемогва, а всъщност се харчат пари през държавни дружества, които заобикалят обществените поръчки. Нито има конкурентост, нито има прозрачност. А другото, което е, че с последните постановления с проектите, които се предложиха, само преди две години - година и половина, те са били на друга себестойност. Което означава, че завишаването на себестойността e с около 30% до 40%, ние ще поискаме да се направи и анкетна комисия за начина на разходване на средствата и парите на българския данъкоплатец“ – посочи още Цветанов. По думите му, това е абсурдно и трябва да се знае истината. 

Цветанов припомни и обещанието на правителството страната ни да се превърне в най-добрата енергийна сила в региона с диверсификация на газта, преминаваща през страната. 

„Знаете как ни се представяше „Турски поток“, като едно изключително важно начинание на правителството, което ще ни даде възможност да имаме газов хъб, ще имаме диверсификация и ще печелим от транзитни такси. Да ви кажа, че нищо от тези три неща не се изпълни и никой не зададе смислени въпроси. В момента газов хъб няма. Тази тръба има вход и изход, няма никакво разклонение, с което се обричат региони, като Северозападна България, където няма газифициране, а хората се нуждаят от това, за да може да се привличат инвеститори” – посочи Цветанов. 

Според него, Борисов е натоварил държавата с над 3 млрд. лева, защото това са заеми, които са били взети от държавното дружество „Булгартрансгаз“. Цветанов беше категоричен, че с инвестицията на практика е станало така, че Сърбия е получила по-евтин газ. По думите му, в последната година държавата говори на хората монологично, чрез премиера, хората не са информирани, а експертите не са чути.

„Всеки има право на глас, всеки има право да определя бъдещето на страната и затова нека високата избирателна активност да не определя случайността затова, какво ще се случва, а да чертаем един хоризонт. Ние сме една от партиите, която е представила хоризонт за страната с реални политики” – каза в заключение Цветан Цветанов. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!