Дянков с ултиматум към производителите на зърно

Финансовият министър Симеон Дянков заплаши зърнопроизводителите в страната да не излизат на протести заради намаленото национално доплащане, защото ще ги лиши и от отредените пари, като ги даде на животновъдите, например. По думите му парите на земеделското министерство за 2012 г. са същите, каквито бяха и тази година, но допълнителни средства държавата ще отпусне само на животновъди и зеленчукови стопани, тъй като зърнопроизводителите са били сериозно подпомагани през последните години.

Дянков с ултиматум към производителите на зърно
"Надявам се, че зърнопроизводителите са достатъчно разумни да не стачкуват и да не блокират страната", обърна се с този апел Дянков към зърнопроизводителите, които в близките дни се канят да излязат на протест срещу орязаните национални доплащания на единица площ за 2012 г. Според Националната асоциация на зърнопроизводителите намалението ще е от порядъка на 230 млн.лв.

Финансовият министър направо заплаши стопаните, че ако направят барикадите по пътищата, ще им спре дори и тези пари, които са предвидени за тях:

"Ако те протестират, ние сме в процес на бюджетна процедура, и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори.", заяви финансист номер едно. Освен това той се опита да вбие клин в бранша, като противопостави животновъди на зърнопроизводители с думите:

"Животновъдите ще са много радостни, ако получат допълнителни средства от бюджета и това ще е напълно възможно и аз ще съм първият, който ще го предложи".

Според финансовия министър парите за бюджета на земеделието догодина са същите, както и през 2011. Той бе категоричен, че 60 млн. лв. повече национални субсидии са предвидени допълнително за животновъдите, допълнителни пари ще има и за зеленчукопроизводителите, но не и зърнопроизводителите, които през последните години са били най-сериозно подпомагани от ЕС и от държавата.

"Няма да се компенсират, защото това са възможностите на бюджета и защото не е редно един сектор, който през последните 6 -7 години е получавал големи държавни субсидии, да продължава всяка година да иска по-големи държавни субсидии. Това сме си го говорили многократно"`, отсече Дянков.