Мая Манолова: Над половината от работниците от мина „Оброчище“ получиха заплатите си

Над половината от работниците от мина „Оброчище“ са получили заплатите си от Фонда за гарантиране на вземанията.

Мая Манолова: Над половината от работниците от мина „Оброчище“ получиха заплатите си

Около 50 миньори не са получили трудовите си възнаграждения, като се очаква да ги получат през месец април. 


Това заявиха Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ и водачът на листата в Добрич инж. Стоянка Кескинова. Първоначално над 100 работници имаха да взимат по 16 и повече заплати.

Това е една от най-трудните битки за права на работниците. Подкрепяла съм миньорите от „Оброчище“ в качеството си на омбудсман преди три години, когато се бореха за по-добри условия на труд и храна. Подкрепях и каузата им срещу ниското заплащане и пенсионирането на миньорите, която приключи успешно, каза още Манолова. 

Тя е категорична, че неизплатените заплати на миньорите в „Оброчище“ са фрапантен случай на безхаберие от страна на държавата. 

Припомняме, че изплащането на трудовите възнаграждения на работниците беше забавено поради не внесените разноски по делото за несъстоятелност на фирмата концесионер от НОИ и Министерството на енергетиката.

Заинтересованите институции по делото бяха НАП за данъците на фирмата, НОИ за осигуровките на работниците и Министерството на енергетиката за концесионната такса.

През юни 2020 г. съдът реши да се продаде имущество на фирмата концесионер, за да се платят разноските по производството и охраната на самата мина, която в противен случай би била разграбена.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!