Община Добрич купува Ботаническата градина в Балчик от Софийския университет

Община Добрич е заявила намерение да закупи Ботаническата градина в Балчик от Софийския университет. Това съобщиха от местната администрация.

Община Добрич купува Ботаническата градина в Балчик от Софийския университет

Причината учебното заведение да разпродава част от обектите си е дистанционното обучение и невъзможността да покрива разходите си, както и спорът между Архитектурния комплекс „Двореца” за таксите за вход. Ръководството на СУ и това на Ботаническата градина са на мнение, че чрез тази покупка ще се реши този дългогодишен проблем. В бъдеще Община Добрич възнамерява да закупи "Двореца" и част от плажната ивица пред него.



Ботаническата градина в Балчик е създадена през 1955 г. Днес се простира на площ от 194 дка, като голяма част от територията ѝ е със статут на защитена местност по Закона на защитените територии. В границите на защитената местност специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона. Ботаническата градина е включена в 100-те национални туристически обекта.

Студентите в съответните специалности в Софийския университет ще продължат да упражняват своята дейност в градината в Балчик.

 

 

Първоаприлска шега! Честит 1 април! Смехът е здраве!