Жана Карагюлиева: Детските книги ни пренасят в един приказен свят, в който доброто винаги побеждава

За Жана Карагюлиева всеки ден е празник на детската книга. Тя е библиотекар в детския отдел на читалищната библиотека в Каварна.

Жана Карагюлиева: Детските книги ни пренасят в един приказен свят, в който доброто винаги побеждава

Знае заглавията на всички книги и автори, с радост помага на децата да изберат четиво, което после се превръща в тяхно любимо. Заедно със своите колеги, тя е превърнала детската част от библиотеката в едно убежище за детски мечти, трепети и любознателност. С огромна усмивка на лице, тя посреща всяко дете и е готова да го изслуша и да му помогне със съвет и книга, в която да намери мъдрост в трудните моментни. Като една вълшебница завладява с магията на четенето всяко дете.


„Първите ви спомени какви са, не са ли приказките, които  са ви чели. Аз много често задавам и на моите синове този въпрос: „Какво си спомняте?”, те ми отговарят: „Знаеш ли какво – приказките, които си ни чела и  разказвала”. Детските книги са най-прекрасното нещо след думата „мама” и „обичам те”, за мен поне е така. Какво правят те, пренасят те в един приказен свят, там,където е доброто, което се бори със злото и винаги доброто побеждава” – сподели Жана Карагюлиева. 

За нея днешният празник е един от най-прекрасните, защото най-хубавите неща започват с детските книги. 

„Всеки един от тези автори на детски книги трябва да се почете, трябва да се спомене името му с уважение и поклон. Ако ги няма тези детски книжки, децата няма да разберат какво е добро и зло, как се бият помежду си и как доброто побеждава.  Има една руска песен „С какво започва родината”. За мен най-хубавите неща започват с детските книги. Когато бях малка, моята баба ми разказваше стандартните приказки „Мара Пепеляшка”, когато станах малко по-голяма първата книга, която прочетох беше „Чичо Томовата колиба”, тогава не я разбрах, никой от нас не знаеше тогава какво е това робството и  расисткото отношение към чернокожите. След една година взех отново тази книга, за да разбера за какво иде реч. Тази книга направо ме очарова. Другата книга, която обожавам, е Том Сойер. Харесвам го, защото той е закачлив, тарикат, защото е комбинативен и ме кара да се смея” – каза Жана Карагюлиева. 

Тя е обнадеждена, че това не е краят на детската книга и вярва силно, че винаги ще има деца, които разлистват страниците с огромен интерес. 

„Прекалено много публикации четох, че „мишката щяла да изяде книжката”, но не е така. За съжаление по време на пандемията много малко дечица посещават библиотеката и това е по простата причина, че нямат време или имат ограничен достъп. Има и деца, които идват и просто ги виждаш как вдишва аромата на книгите, очичките му блестят, започва да рови за нова книжка. Книгата ще оцелее и децата ще продължат да я четат” – категорична беше Карагюлиева. 

Всяка година читалищната библиотека излъчва „Читател на годината”. Тази година призът в детския отдел беше връчен на Виктория Белчева. 

„Умна, интересува се от всичко. Това е човек, който с най-голямо удоволствие, бих му дала още един път приза „Читател на годината в Каварна”. За мен критерий не е количеството, а качеството на прочетената книга” – сподели библиотекарката. 

Жана Карагюлиева не може да определи коя е любимата книга на децата днес, но споделя, че все повече четящите малчугани се запалват по фантастиката. 

„Едно време децата харесваха всички приказки. Когато са идвали деца от детските градини, аз винаги ги питам коя е любимата им приказка. Те започват едно през друго „Котаракът в чизми”, харесваме „Спящата красавица”и всичко, което се сещате.  Всяко дете е индивидуално, някои харесват принцесите, други храбрия котарак, а сега ми прави впечатление, че по-малките деца започват да харесват Хари Потър, Боговете на Олимп и малко по-фентъзи романи” – сподели тя. 

Библиотеката в Каварна може да се нарече и пристан за детски трепети и мечти, а понякога и място, на което можеш да намериш решение и съвет за всеки проблем. Там - в дебелите книги, които крият мъдри поуки. 

„Има едно момченце, което е 4 клас. Невероятно дете с най-красивите сини очи, които съм виждала. Веднъж дойде при мен и ми каза, че търси книга за депресията. Предложих му да седнем и да ми разкаже какво се случва с него. Беше много тъжно. Тогава му казах коя е моята любима книга, дадох му Том Сойер и го помолих, след като приключи с четенето пак да дойде да си поговорим. Малко са децата, които търсят убежище тук вече, преди пандемията беше различно - тук беше пълно с деца” – разказа Жана Карагюлиева. 

Тя призовава децата да четат, да усетят аромата на старите книги. Да изграждат собствени представи и образи, а не да чакат наготово някой да им нарисува как изглеждат героите. 

Каварна ще отбележи Деня на детската книга с някои от най-любимите на децата детски приказки. В продължение на 5 дни децата ще имат възможността да чуят приказки, прочетени и записани от библиотечните специалисти. Те ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на библиотеката при Народно читалище „Съгласие” в Каварна.