100-годишен дядо е най-възрастният избирател в Добрич

По първоначални данни на територията на община Добрич право на глас имат 82 708 души. Най-възрастният избирател е роден през 1921 година, след няколко месеца ще стане на 100 години. На 4 април четирима младежи навършват 18 години и вече ще могат да гласуват.

100-годишен дядо е най-възрастният избирател в Добрич

Това каза пред журналисти днес председателят на общинската техническа комисия за подготовка на изборите Калина Георгиева. Тя разясни как ще протече изборния ден в Добрич. 



На територията на общината има определени 42 места за гласуване със 132 секции. Тук влизат  МБАЛ –Добрич, Следственият арест, както и Дома за стари хора. Ще има подвижна секция за хора с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят своето право на глас в секция за гласуване. Те са 25 и ще бъдат обходени по домовете. В общия брой влиза и една секция, която е за Ковид отделението на МБАЛ – Добрич. Тя позиционирана в т.нар. „чиста зона” извън самото отделение. Предвидена е и още една подвижна избирателна кутия за хората, поставени под задължителна карантина или изолация. Тази кутия ще обслужи 32 адреса, на някои от тях има карантинирани семейства. 

125 са секциите, в които ще има машинно гласуване, като такова няма да има в секции с по-малко от 300 избиратели. 

Определени са местата за гласуване на хора, които са с увредено зрение и трудно подвижни. За тях е предвиден и специализиран транспорт. Той може да бъде заявен и в деня на изборите на телефон 058 600 4166 и 058 601 203. 

На всички 42 места за гласуване вече са раздадени средствата за безопасно протичане на изборния ден.  По график утре на секционните избирателни комисии ще бъдат раздадени книжа, бюлетини, протоколи и всичко останало, което е необходимо за провеждане на изборите за народни представители в неделя. 

Ще бъдат поставени и указателни табла за разясняване на изборите и във връзка с пандемията.