Доц. Кунчев: При 70% имунизирано население епидемичното развитие е невъзможно

„Ако до края на юни достигнем 50% ваксинирани, каквато е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70%, епидемичното развитие е невъзможно”. Това заяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев: При 70% имунизирано население епидемичното развитие е невъзможно

В четвъртък стана ясно, че осем страни, сред които и България, ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина. Доц. Кунчев коментира новината.


„Оттук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират", поясни той.

„Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво. Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята. Благодарности и на португалското председателство, което, макар и след трудни преговори, доведе докрай това решение. България ще получи близо милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове", увери главният държавен инспектор.

Той поясни и как се развива COVID-19 в страните, в които имунизацията тече с пълна сила.

„Вижте какво става във Великобритания и Израел, които постигнаха много голям процент ваксинирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел заболеваемостта е най-ниска в света”, коментира доц. Кунчев.

Според него процентът на ваксинирани у нас ще е такъв, какъвто си го направим. „Може да правим и по 50 000 имунизации на ден, ако има желаещи. Идеята е в края на юни Европа да може да достигне 50% обхват на ваксинирани”, каза още доц. Кунчев.

Той коментира и възможността страната ни сама да произвежда ваксини.

„Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична само в рамките на международно сътрудничество. Не сме толкова голяма страна, нямаме чак толкова огромни средства за инвестиции, които не знаем как ще се изплатят”, смята главният държавен инспектор.

Според него ваксинацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери.

„Съгласен съм за работещите в социални домове ваксинацията да е задължителна. Изпратих писмо до социалния министър с молба да обяснят на тези хора колко е важно да се ваксинират. Предлагам това да е предварително условие за започване на работа в такива ключови сфери като болници и домове за възрастни хора”, добави той.

По думите на Доцент Кунчев затварянето на бизнеси вече би донесло само моментен положителен ефект.