Ден за размисъл преди парламентарните избори в неделя

Днес е ден за размисъл преди парламентарните избори утре.

Ден за размисъл преди парламентарните избори в неделя

По закон са забранени  политическата агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите. Говорителят на ЦИК Димитър Димитров поясни:


"Забраната е една и е обща - да няма предизборни мероприятия, да няма кампания. Денят започва в 00:00 часа в събота и продължава до края на изборния ден, което е 20:00 ч. в неделя. Сигналите се изпращат до ЦИК. Ако те са от местен характер, ние ги препращаме към РИК. Ако имат национална аудитория и това се отнася най-вече за екзит половете, ние установяваме нарушенията и налагаме глобите. Има забрана да не ie оповестяват междинни данни от екзит полове и всякаква съпътстваща информация, с изключение на активността, която ние ще оповестяваме периодично на страницата на ЦИК".

В днешния ден изборната администрация продължава да работи и да подготвя вота. Районните избирателни комисии предават на секционните, всичко необходимо за изборният ден.

Денят за размисъл е работен за членовете на близо 12 000 назначени секционни комисии за районите, както и тези сформирани извън страната. Представителите на СИК-овете получават по графици, за да няма струпване, всички изборни книжа и материали, включително машините за гласуване и дезинфектантите.

Следва оборудване на изборните помещения, където се монтират и устройствата за гласуване в големите секции с над 299 избиратели от техниците на фирмата доставчик.

Обособяват се тъмните стаички. Пред помещенията се поставят информационните табла с кандидатските листи, телефоните за връзка с органите на реда и с районните комисии. Fбозначават се със стрелки секциите за хора с увреждания, които по правило се намират на първия етаж на сграда.

Също днес и подвижните секции, които са за хора с увреждания и отделно за карантираните и изолираните, получат списъците за гласуване с адресите, които трябва да посетят, както и предпазните облекла за тези, които ще посетят избиратели на Covid адреси.

Изборните помещения се запечатват и охраната се поема от органите на реда. Въвеждането на забрана за продажба на алкохол е по преценка на кмета на общината.

В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати. Общият брой на избирателите е 6 732 316 души.

Секциите, в които ще гласуваме в неделя, са малко под 12 хиляди, като в почти 9400 от тях ще можем на заявим вота си машинно.

Ще се разкрият и секции в Covid отделенията в болниците в страната.

Секциите в чужбина ще са 465.  Най-много те ще са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Източник: БНР