Днес избираме новите 240 народни представители

Днес българите избират нов парламент. Изборният ден започва в 7.00 ч. и ще завърши в 20.00 ч. Той може да продължи до 21.00 ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели.

Днес избираме новите 240 народни представители

Общо 176 273 са имащите право на глас в област Добрич, които ще упражнят своя вот в 384 секции.  Допълнително са  образувани подвижни избирателни секции за лицата под карантина и в изолация, както и за гражданите с увреждания. Избирателни секции ще има и в домовете за възрастни, в следствения арест и в болниците, като в тях ще бъде обособена и секции за хора с Ковид -19. 



В областния град имащите право на глас са 82 708 души. Най-възрастният избирател е роден през 1921 година, след няколко месеца ще стане на 100 години. На 4 април четирима младежи навършват 18 години и вече ще могат да гласуват. За избирателите в Добрич има определени 42 места за гласуване, със 132 секции. Ще има подвижна секция за хора с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят своето право на глас в секция за гласуване. 25 души са подали заявления и те ще бъдат обходени по домовете. Настанените в Ковид отделението на МБАЛ – Добрич ще гласуват в секция, позиционирана в т. нар. „чиста зона”, която се намира извън самото отделение. Предвидена е и още една подвижна избирателна кутия за хората, поставени под задължителна карантина или в изолация. Тя ще обходи  32 адреса. В Добрич  секциите с над 300 избиратели са 125 и в тях ще се проведе  машинно гласуване. 

Три секции в община Балчик са предвидени за заразените с Ковид -19. Две от тях се намират в СБР „Медика – Албена” в КК „Албена”, в Ковид отделението на МБАЛ в Балчик и една ще бъде подвижна за хората, поставени под задължителна изолация. Избирателна секция ще бъде образувани в Държавната психиатрична болница „Карвуна”. Секционни избирателни комисии са  съставени  и  в Дома за стари хора „Радост” в с. Полковник Савово в община Тервел, както и в Дома за стари хора „Света Петка” в с. Добрин, община Крушари.

В изборната надпревара за депутати в 45-то Народно събрание в страната тази година се включват 6 895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати.  В Добричка област претендентите    са 205, които се състезават за 6 депутатски места  в следващото Народно събрание.  

По данни на РЗИ в Добрич, към 04 април общо 2066 жители на област Добрич над 18-годишна възраст са установени като положителни или контактни на заболели от COVID-19.