5 полезни растения при липса на калций в организма

За ползата от калция за здравето е написано много. Този микроелемент е полезен за костите и ставите, за правилната работа на нервната система и мускулите, за красива коса, кожа и нокти.

5 полезни растения при липса на калций в организма

Най-често препоръчвано за употреба при липса на калций е млякото, но има и растения, които ще са ви от полза при такъв проблем.



Бок Чой

Бок Чой е студоустойчив представител на семейството Зелеви. Има твърди, хрупкави листа, които ще ви доставят до 105 мг калций на 100 г. Растението може да се отглежда лесно в двора, като засеете семената за листния зеленчук в през пролетта и в края на лятото. Сейте редово на разстояние 25 см между редовете. При прореждане на посева оставете по 20 см между растенията. Растението образува плътен кочан с бледи, нежни листа, а външните петури са подобни на кочанното зеле. Съчетава се добре с различни зелени подправки.

Коприва

Копривата е фаворит на пролетната трапеза за тези, които обичат зелените съставки в блюдата. Тя заслужава вниманието и на тези хора, които имат проблеми с костите и ставите. В 100 г от нея има рекордно количество калции – до 481 мг.

Тя не е от лесните за събиране растения, но пък имате ли я на трапезата си, ще сте по-здрави, затова сложете си ръкавици и напред към гората.

Можете да приготвяте копривата по различни начини, както и да я сушите и замразявате. Освен калций, тя ще ви осигури и качествено желязо, което се усвоява лесно в компанията на мазнини.

Манголд

Манголдът е познато, но не много употребявано у нас растение. За сметка на това обаче то може да ви осигури по 52 мг калций на порция от 100 г. отглежда се подобно на спанака и често може да го замени на масата. Издържа както ниски температури, така и горещини, което показва, че може да дава реколта от ранна пролет до късна есен.

Осигурете на манголда плодородна почва на слънце или шарена сянка. Сейте на 1,5 см дълбочина, на редове, на 50 см един от друг. Прореждайте на 30 см между растенията.

Можете да използвате листата както за приготвяне на салати, така и за сарми. Дръжките могат да се използват като аспержи.

Магданоз

На всяка манджа магданоз може да ви осигури редовен прием на калций. В 100 г има около 140 мг от полезното вещество. Магданозът се отглежда лесно, сее се под дървета и храсти, в контейнери и на слънце. Тъй като семената покълват бавно, можете да ги накиснете предварително в топла вода за денонощие. Сейте след това директно в лехата на дълбочина около 1 см. Можете да сеете през седмица-две и така ще си осигурите редовно от зелената подправка.

Глухарче

Това растение, богато на калций, може да се срещне навсякъде по двора. В него има до 187 мг калций на 100 г. Освен по поляни и градини, можете да си отгледате и културни сортове, които не са така горчиви.

Зелените части на растението съдържат много витамин С, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, тиамин и др. Слагат се в различни смеси за салати, може и да се готвят леко. Полезни за за храносмилането, кръвта и работата на черния дроб и бъбреците.