42,4 % от добруджанци гласуваха за новите депутати

75 008 добруджанци упражниха правото си на вот в изборите за народни представители днес.

42,4 % от добруджанци гласуваха за новите депутати

Избирателната активност в област Добрич към 20:00 часа е 42,43 на сто. По данни на общините до този час правото си на вот са упражнили 75 008 добруджанци, имащи право на глас.


Изборният ден в област Добрич премина с множество сигнали за нарушения, като най-сериозните бяха свързани с машинното гласуване.

Още в началото на изборния ден дойде сигнал от гражданин, че при опит да гласува с машина се е оказало, че срещу номера на преференцията стои друго име. Впоследствие се появиха и още сигнали – отново за несъответстващи номера и имена, както и за липса на възможност за „Не подкрепям никого“. От РИК изпратиха сигналите за нередности до ЦИК, оттам пък назначиха допълнителна проверка по места и след няколко часа, в които нямаше машинно гласуване, то беше възобновено. Разбира се, имаше много негодуващи избиратели, които искаха да гласуват машинно, но такава възможност не им беше дадена. В следобедните часове от ЦИК заявиха, че до преустановяване на машинното гласуване в област Добрич няма да се стигне, тъй като проблемите не са толкова сериозни. 

Пет досъдебни производства за използване на неистински документи образува РАйонната прокуратура в Добрич. Едно лице е задържано и му е определена мярка задържане под стража за срок от 72 часа. Нарушенията са били допуснати в секции в две училища в Добрич – Петко Славейков и Панайот Волов. Петима души са пожелали да гласуват с удостоверения за гласуване на друго място и са се представили като наблюдатели от НПО. При проверката на личните документи на едно от лицата е установено, че представената от него лична карта е фалшива. Работата по случая на прокуратурата и полицията продължава.

Избирателната активност в област Добрич е от 42.43%, като най-високата е в община Шабла, а най-ниска в община Крушари. Активността по общини е както следва:

- Община град Добрич – 36 358 гласували; 44,01 %;

- Община Добричка –8322 гласували; 39,84 %;

- Община Балчик – 7260 гласували; 41,56 %;

- Община Каварна – 5936 гласували; 46,67 %

- Община Тервел – 6312 гласували; 30,93 %;

- Община Шабла – 1998 гласували; 50,37 %;

- Община Крушари – 1745 гласували; 39,02 %;

- Община Генерал Тошево – 6109 гласували; 47,06 %.

Всички 384 секции са работили в нормален режим, в това число и подвижните за карантинираните лица и в Ковид отделенията в Добрич и Балчик. 

Протоколите от СИК вече започнаха да се приемат в комплекс „Добротица”. Там те са разпределени в две от спортните зали, така че да не се получава голямо струпване на хора. От РИК заявиха, че няма да има някакъв специален ред при приемането им, който когато е готов, влиза, за да няма изчакващи хора навън. Първите резултати се очакват малко преди полунощ. Вече са получени протоколите на по-малките секции.