3000 лева глоба ще плати лекар, обвинен за държане на порнографски материали

Районният съд в Добрич наложи административно наказание „глоба“ в размер на 3000 лева на 52-годишният А.П., предаден на съд от Районната прокуратура в града за това, че е държал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, които изглеждат ненавършили 18 години.

3000 лева глоба ще плати лекар, обвинен за държане на порнографски материали

По време на извършен мониторинг със специализирани софтуерни програми, чрез които се осъществява постоянен контрол на различни мрежи, използвани от потребители от цял свят за обмяна на файлове, е бил засечен потребител от българското интернет пространство, който разпространявал файлове, разпознати от базата данни като детска сексуална експлоатация. С оглед установеното, през май 2020 година било образувано досъдебно производство.



В хода на разследването станало ясно, че извършител на противозаконните действия бил 52-годишният А.П. – лекар-специализант в „Хирургичното отделение“ при МБАЛ- Добрич. В паметта на три преносими компютъра, собственост на обвиняемия, са намерени общо 8456 броя, фото и видео файлове, които били квалифицирани като порнографски материали, за създаването на които били използвани лица, които изглеждали като ненавършили 18 години.

Предвид наказанието, което законът предвижда за описаното по-горе престъпление, „лишаване от свобода“ до една година и глоба до две хиляди лева, чистото съдебно минало на обвиняемия и факта, че с деянието не са причинени имуществени вреди, Районната прокуратура в Добрич е внесла в съда предложение за прилагане разпоредбата на чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.