Борисов: ГЕРБ ще предложи вариант на ново управление на страната

Борисов: ГЕРБ ще предложи вариант на ново управление на страната
Премиерът Бойко Борисов обяви, че партията му ще предложи вариант за ново управление на страната.

Борисов откри редовното правителствено заседание като честити изборната победа на министрите.


„С чест и гордост можем да кажем, че сме си изпълнили абсолютно всички ангажименти и обещания, които сме поемали през тази година. Затова ние с нашия опит и експертиза и с 10% пред следващия, убедителна победа, сме длъжни заради нашите избиратели да предложим вариант за управление“, посочи Борисов.


Като първа политическа сила ГЕРБ ще направи опит да реализира управленски мандат, обяви премиерът. Той обаче призова отговорност да поеме и партията на Слави Трифонов, като предложи кабинет, който може да получи подкрепа от ГЕРБ.


Борисов не смята, че нови избори ще постигнат по-различни резултати, затова предлага, ако се стигне до такава ситуация и не бъде съставено ново правителство, да се избере Велико Народно събрание, което да промени Конституцията.


Вариантите за решаване на управленската криза след постигнатите резултати от изборите премиерът представи в началото на правителственото заседание, като подчерта, че на държавата е необходима стабилност.


Заради изборните резултати и заради актива на ГЕРБ Борисов ще предложи състав на правителство, въпреки че не е убеден, че ще реализира мандата:


„10% пред следващия, убедителна победа, длъжни сме заради нашите избиратели да предложим вариант за управление“.


Премиерът обаче призова втората по резултат политическа сила да сформира правителство, като е готов да даде и подкрепа:


„С над половин милион избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Дали е първи или втори, в случая няма никакво значение. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Затова най-колегиално го моля да почнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, областни управители. Това е много тежка, сложна задача и изисква определено време. Така че, да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Нещо повече, ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да има 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата“.


Ако и Слави Трифонов не успее, премиерът предложи избори, но за свикване на ВНС и нова Конституция:


„ Събира се това събрание сега. Гласуваме свикване на ВНС, нека президентът Радев, неговия проект за Конституция, не нашия, неговия проект да внесе. Това събрание да го реши“


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+