24% от учениците са пушили марихуана

Увеличава се броят на учениците, които са опитвали марихуана поне веднъж в живота си. Това са 24% от общо 2 200 анкетирани. Тревожна е тенденцията за употребата на алкохол сред младежите - 87% са опитвали спиртна напитка поне веднъж. Това са част от причините, които налагат въвеждането на програми за здравно образование в училищата.

24% от учениците са пушили марихуана

Броят на учениците, които са опитвали марихуана поне веднъж, нараства до 24%.


 

За сравнение - резултатите от изследване Националния център по обществено здраве и анализи през 2003г. показват, че употребяващите лекия наркотик са с 3% по-малко. Всеки десети е пушил трева през последния месец. Увеличение при употребата на екстази няма - то се запазва в рамките на 4%.

 

Поне веднъж в живота си са пушили 66% от българските ученици. През последните 30 дни поне една цигара са изпушили 39% от тях.

 

87% от анкетираните са опитвали алкохолна напитка поне веднъж в живота си.

 

65% от тях декларират, че са консумирали алкохол през последните 30 дни.

Тревожните тенденции са причина здравното и просветното министерства да стартират програма за здравно образование в училищата. Тя ще обхване учениците от 1 до 12 клас. Промените, заложени в Закона за средното образование, ще влязат в сила най-рано през следващата учебна година, съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

 

"Тази година е обявена от министерството и като година на социалните и гражданските компетентности, като тук се включва и здравното образование. Учебната година преминава под мотото "Участвам и променям". Психическото и физическото здраве са два от фокусите, два от кръговете, в които са засегнати различни теми и във връзка с тях се организират различни мероприятия", допълни тя.

 

Припомняме, че просветното министерство обяви война на калориите с огранизирането на Олимпиада по здравословно хранене. В нея взеха участие 40 000 деца от 130 училища в страната. Те бяха подложени на онлайн тест, включващ въпроси за здравословното хранене и начин на живот.

Здравното образование ще включва теми, свързани с вредата от употребата на наркотици, превенция на ХИВ и СПИН, толерантността към хората със заболявания и увреждания, здравословното хранене и др.

 

Засега не се предвижда да има отделен час, предвиден за разглеждането на подобни теми. Те ще залегнат в обучението по биология, в задължителноизбираемите и свободноизбираемите часове, както и в часа на класа.