Николай Урумов е сред носителите на "Златен кукерикон"

Театралните награди за хумор и сатира "Златен кукерикон" бяха раздадени от Сатиричния театър късно вчера, за пети пореден път. Събитието започна след премиерата на "Сатирично кабаре".

Николай Урумов е сред носителите на "Златен кукерикон"

Актьорът Мариан Бачев беше отличен за ролята си на Чаплин в едноименния мюзикъл от Крис Къртис по либрето на Къртис и Томас Мийхан (режисьор Борис Панкин, Държавна опера - Варна).


"Много е вълнуващо, защото това е първата ми награда в София след 20 години. Бях на 25, когато взех награда за талантлив млад актьор. Сега взимам награда за талантлив актьор, а след 20 години ще взема награда просто за актьор", каза Бачев.

За режисура бе отличен Николай Урумов - за "Суматоха", поставена в русенския драматичен театър "Сава Огнянов".

"Тук, на тази сцена, се запознах за първи път с Йордан Радичков, репетирайки "Януари" със Стоян Камбарев, тогава Пламен Марков беше директор на този театър, а аз не бях разпределен в това представление. Тези срещи бях просто уникални, един урок за мен. Благодаря на всички режисьори, с които съм работил", каза Урумов.

"Русенският театър беше първият, в който влязох, служейки като войник. Гледайки спектаклите на Слави Шкаров, аз си пожелах да правя този театър. Сега благодаря на цялата трупа, че ми дадоха този шанс", каза още Урумов.

Победители в останалите категории са актьорският клас на Ивайло Христов за "Суматоха" от Йордан Радичков в театъра на НАТФИЗ - в категория "Млада надежда"; Анна Петрова за "Лъжата" от Иван Митев по Михаил Леонтиев (реж. Гълъб Бочуков, Театрално-музикален център - Кърджали) - за женска роля; и "Ако Фройд беше индиец" от Боян Иванов във Варненския куклен театър - за спектакъл.

Както писа БТА, проф. Пламен Марков е носител на "Златен кукерикон" за цялостно творчество - на името на Георги Калоянчев.

"Този път не съм номиниран, ами съм ламиниран", каза в словото си Марков, но изтъкна, че вълнението е не по-малко. Той посочи, че от 25 години не работи в Сатирата, но се радва от това, че усилията му са били запомнени и важни за някого. "Аз бях тук осем години. Това бяха изключително изтощителни години, трудни за театър, като че ли сега са лесни. Но тогава ни се струваше, че всичко е много трудно и трябваше да се съхрани този театър със своите славни традиции", каза още Марков.

Преди церемонията по връчването на "Златен кукерикон", зрителите аплодираха първото представление на "Сатирично кабаре (място за похвали и оплаквания)", в което участва почти целят състав на Сатирата. Директорът на трупата Калин Сърменов и Михаела Кацарова са автори на това "иронично намигване към реалността", в което битуват вечните теми за любовта и семейството, училището и здравето, политиката и църквата, заобикалящата ни медийна и социална среда.

В кабарето имаше и поезия, в изпълнение на Йорданка Стефанова - стихотворението "За хвърчащите хора" на Валери Петров и "Приятели" от Дамян Дамянов. Режисьор е Николай Младенов. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова. Музиката е на Мартин Каров, а хореографията - на Татяна Янева.

Източник: БТА