НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево отпразнува своя 80-годишен юбилей

НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево отпразнува своя 80-годишен юбилей с изложба, представяща развитието на читалището през годините и най-паметните събития в неговата история.

НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево отпразнува своя 80-годишен юбилей

Жителите и гостите на града се поклониха пред създателите на читалището, учредили го през далечната 1941 г. Това са Минчо Цонев, Павел Атанасов, Йордан Илиев, Атанас Инджиев, Иван Михов, Владимир Чардаклиев, Сия Велкова, с проверителна комисия -Тодор Михов, Владимир Чардаклиев и Иван Николов. Това са онези хора - истинските патриоти, будни умове и талантливи просветители, основателите на народното читалищно дело, които не са търсили облаги за себе си, нито признания за делата си. Единственото, което истински ги е вълнувало, е духовното просвещение на българския народ и неговото израстване.



Настоящата 80-годишнина носи завета на поколения читалищни дейци, записали имената си в читалищната летопис. Читалището събира и сближава всички, които го обичат, а чрез него всички ние се превръщаме в частица от българската и европейска култура.

Вече осем десетилетия това културно светилище е пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие, като особен принос за това имат  Георги Шивачев, Бай Жоро, Димо Димов, Борис Бръмчийски, Курти Велев, Стойчо Стойчев, Йордан Великов, Любомир Чимширов, председатели, секретари, настоятели, библиотекари, служители и членове на читалището – всички, които са вградили знанията и душата си в това дело. Все още са живи в паметта на всички граждани спомените за театралните и сатирични спектакли, за хористи и артисти, самодейци и ученици, отдали години от живота си на читалището.