1000 дръвчета бяха засадени в община Генерал Тошево

В рамките на две седмици, от началото на месец април, във всички населени места от община Генерал Тошево се проведе акция по залесяване. Кулминацията на зелената инициатива се състоя днес, когато близо 600 дръвчета бяха засадени на територията на общинския център.

1000 дръвчета бяха засадени в община Генерал Тошево

В  инициатива се включиха и граждани, които с предварителна заявка получиха фиданки, които да засадят в междублоковите пространства или пред своите домове. Дръвчета имаше и за учебните заведения. Служители на Общинска администрация заедно с кмета Валентин Димитров и неговия екип също се включиха в акцията по залесяване. Те засадиха над 60 дръвчета в Централния градски парк.



 

 Фиданките са от подходящи видове, отгледани в сертифицирани частни и държавни горски разсадници, с гарантиран произход и всички необходими документи.  Липа, дива череша, бреза, зимен дъб, червен дъб, конски кестен, обикновен бук и акация са  дарени от Фондация „77“, създател на инициативата „Гората.бг“.Тази пролет кампанията на „Гората.бг“ преминава под мотото „Засаждаме бъдеще“, като безвъзмездно дарените дръвчета на различни общини в цяла България надхвърли 150 000 бройки.

Това е трета подобна инициатива само през последните три години. При предишните две акции в град Генерал Тошево бяха засадени 1660 фиданки. През 2019 година ДГС – град Генерал Тошево проведе мащабна поредица от събития около Седмицата на гората, в които бяха облагородени различни места в града с 1600 дръвчета. Година по-късно в чест на 60 години от обявяването на Генерал Тошево за град бяха посадени още 60 дръвчета, осигурени отново от „Гората.бг".