Първо заседание на 45-ото Народно събрание

С тържествено заседание ще бъде открито новоизбраното 45-ото Народно събрание. То ще се проведе в старата сграда на парламента с надписа "Съединението прави силата".

Първо заседание на 45-ото Народно събрание

На него държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и народните представители, а шестте политически сили ще представят приоритетите си. 


Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат - Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. 

Очаква се в обръщението си президентът Румен Радев да очертае основните задачи пред новото управление на държавата и да даде оценка на провелата се изборна кампания. 

По време на заседанието ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента. Засега е ясно, че ГЕРБ ще предложат Цвета Караянчева за председател, а по неофициална информация - кандидатът за председател на втората по големина политическа сила "Има такъв народ" ще е Ива Митева. 

БСП вече обявиха Кристиан Вигенин като свое предложение за заместник-председател, а за този пост - коалицията "Изправи се! Мутри вън!" номинират Татяна Дончева. 

Също така стана известно, че Десислава Атанасова сменя Даниела Дариткова на поста председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите, а Мая Манолова - тази на коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място в 45-ото Народно събрание, призова избраните си депутати още днес да депозират промени в Изборния кодекс за мажоритарно гласуване:

"Защото всичките ми се струва, че много лъжеха за мажоритарните избори, че били „за“ тях. Да видим колко са били честни! Ние с партията "Има такъв народ" може да го приемем - отиваме на мажоритарни избори и тогава вече мажоритарно избраният парламент може, ако щѐ, всеки ден да сменя прокурор, премиер, каквото искат да вземат като решение. Това ще е гласът народен, гласът Божи".

Мая Манолова пък обяви, че вече е готов проектът за създаване на Комисия за ревизия на досегашното управление:

"Ще поискаме изслушване на Борисов още в петък за Плана за възстановяване и устойчивост". 

Източник: БНР