„Килъри” - Добрич със съвети за справяне с кърлежите

Премине ли зимният период, започва да става по-топло и приятно за разходки в парка, весели игри на децата на площадките, пикник в градината и други, но точно тогава идва и появата на кърлежи. Едни от най-уязвимите от ухапване, са малките деца, тъй като те най-често ходят по тревата и не се пазят достатъчно добре. Кърлежите са скрита заплаха, която при не взимане на мерки, може да стане причина за опасни последици и инфекциозни болести.

„Килъри” - Добрич със съвети за справяне с кърлежите

Потърсихме за съвет Петър Петров – регионален мениджър на фирма „Килъри” в Добрич, която от 15 април се занимава с обработването на общинските терени. Той сподели как да се предпазим от ухапване, кога е най-подходящият период за пръскане и какво да направим ако открием кърлеж на кожата. 



Пръсканията обикновено се провеждат през пролетта и есента, малко преди разгара на активния сезон. Обработват се предимно градските площи, детските заведения, дворовете на училищата, паркове и градини. „Килъри” обработват и частни домове. Препаратите, които се използват не представляват опасност за хората, но се не препоръчва навлизането в наскоро обработени тревни площи, за което след пръскане се поставят предупредителни табели. 

Най-подходящият период за пръскане е рано сутрин – между 6 и 8 часа. Когато стане много топло кърлежите се крият ниско в тревата, а при по-хладни условия той се изкачва по стръковете на растенията и чака своята жертва. При много студено време кърлежите също не са активни и се крият. Тогава пръскането също няма да е ефективно. Влажността също увеличава популацията, но когато времето е горещо и сухо, жизнените функции на кърлежа спадат, той се обезводнява и не е активен, но именно тогава препаратите го унищожават по бързо. Затова трябва да се избира най-подходящото време за дезинсекция. Да се съчетаят всички благоприятни условия за обработване на площите е нелека задача. За успешна борба с паразитите е важно тревата да бъде окосена. При по-висока растителност пръскането не е толкова ефективно и остатъчното действие на препарата не е така дълго. 

Кърлежите стават активни със затопляне на времето, още през март, а понякога и по-рано – при наличието на топли дни. В края на април и началото на май условията за тяхната поява са най-благоприятни и тогава се отчита бум на ухапванията. Кърлежите обичат влажни и топли места затова през лятото, когато валежите са оскъдни и се отчитат големи горещини, тяхната активност намалява, за да се увеличи отново я края на август и особено през септември. 

Няма 100 % ефективни методи да се предпазим от ухапване от кърлеж, но един от начините е  носенето на светли дрехи през пролетта и лятото, тъй като това прави паразитите лесно видими. Препоръчва се и носенето на дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и високи обувки. Това облекло обаче не е много удобно в горещите дни. Много хора мажат кожата на откритите части на тялото с репеленти, отблъскващи насекомите, но понякога химикалите в тях могат да предизвикат дразнене и дори алергични реакции. Това е по-често срещано при малките деца, затова е препоръчително да се консултирате с лекар преди да ги прилагате.