Над 50 души се събраха на протест срещу добива на газ в Генералтошевско пред съда във Варна

Жители на област Добрич и Варна се събраха на протест пред сградата на Административния съд във Варна, където днес се проведе заседание по делото на "Русгеоком" срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Над 50 души се събраха на протест срещу добива на газ в Генералтошевско пред съда във Варна

Делото започна в началото на миналата година, след като фирмата инвеститор получи отказ от Екоинспекцията във Варна за разработване на 41 сондажа за добив на природен газ в землищата на 18 населени места в община Генерал Тошево. Основният мотив на РИОСВ беше опасността от замърсяване на единствения източник на питейна вода за Добруджа и част от северна Румъния -  подводния ресурс Малм Валанж. 



Днес над 50 души от Добрич, Варна и Генерал Тошево се събраха на протест пред сградата. Облечени в народни носии и с български знамена, те казаха „Не!” на добива на газ в Добруджа. 

„Наклонено насочено сондиране е точно нашият случай. Това ще ни се случи на нас. Те казват, че това са плътни пясъчници. Плътните пясъчници съдържат газ, колкото има в моето тяло. За да бъде изкаран метана от моето тяло, трябва да ме разтопят, да ме сепарират и да отделят метана от всичко останало, което се хвърля в един в едни райони, в които се изграждат басейни и това нещо се дава за пречистване. В реалния случай, който нас ни касае, това пречистване ще бъде в пречиствателната станция във Варна, в предприятието за почистване на нефтени разливи, които могат да чистят само нефт. Тази вода обаче ще има всичко, което някой може да се сети, включително и уран. Защото за да се стигне до тези скали се минава през други, които самият инвеститор е казал, че съдържат уран. В геоложкия доклад е посочено, че е минато през скали с много висока радиоактивност, но не е описано какви са и каква е тази радиоактивност. Съдията задължи фирмата да представи пробите от сондажа от тези скали, фирмата не представи нищо, т.е. тя ги скри, за да не може експертът да измери колко уран има вътре. Ако тази сонда се повреди всичко, което се добива ще отиде във водата и след известно време ще я пием. Генерал Тошево е най-високата точка. Всичко, което става там ще стигне и до Варна. Остатъците от тези скали ще бъдат изхвърлени в ново депо в Генерал Тошево, а генералтошевци дори не знаят, че това ще им се случи”, коментира Иванка Казакова, която е сред конституираните по делото. 

„Тук сме, за да защитим нашата земя, земята, която ще храни децата ни. Мисля, че това няма да е от някаква полза за нас. Нашите богатства са земята и водата. Това е безценно богатство и за напред ще ни храни. Ако бъде позволен добива на газ ще се понижи качеството на водата и ще се отрови направо. Не трябва да се допуска това нещо. Призовавам съдия Рачева да помисли и за децата си и да не позволи това да се случи”, заяви Христо Христов, който е от Генерал Тошево, но към момента живее в Добрич. 

През 2017 година жителите на Добруджа организираха редица масови протести срещу инвестиционните намерения за добив на природен газ в Тошевско, завършили със свикването на местен референдум, при който 97% от имащите право на глас се обявиха против използването на земята тук за добив на подземни природни богатства.