Дете с аутизъм от Добрич е включено в издание „Да се запознаем с различните деца на България”

Историята на Недислав Недков от Добрич, който страда от аутизъм, е разказана в книгата „Да се запознаем с различните деца на България”, която излезе от печат тази седмица и ще бъде представена в столицата.

Дете с аутизъм от Добрич е включено в издание „Да се запознаем с различните деца на България”

В нея са включени 30 деца със специални потребности, като акцент са техните възможности и мечти. Те са представени от Анна Йончева,  която преди 2 години създава проекта „Различните деца на България” с една единствена цел- да запознае обществото с тези малко по-различни деца. 



Това е и мечтата на Камелия Тодорова, която е председател на сдружение „Ние 2020”. Тя споделя, че основната цел на организацията е да запознае хората с „различните” деца. 

„Искаме да обясним на обществеността, че и те имат право на достоен живот. Да се радват, да излизат от сянката на своите домове, да обясним, че и те имат своите силни страни – танцуват, пеят, рисуват, участват в обществени мероприятия. Те се усмихват като другите деца и също имат много чисти души и сърца, непринудени са, даряват много любов на хората” – сподели Камелия Тодорова. Тя допълни, че майките на деца със специални нужди не търсят съжаление, а искат техните рожби да бъдат приемани в обществото, а не игнорирани. 

„Нашите деца нямат приятели, когато отидат на площадката, те са гледани странно, хората странят, мислят дори, че са заразни. Ани, която създаде този проект, няма дете със специални потребности, но е провокирана от една случка, когато в един парк имало дете с инвалидна количка и децата, които са играели около него, са мислили, че е заразно и са странили от него” – посочи тя. 

Камелия Тодорова е поканена да стане координатор на този национален проект, чието начало е дадено през 2019 година. 

„В този национален проект участваха близо 90 деца, като 15 от тях бяха от нашия град. Поканихме и децата от Дневния център с директор Албена Донева, която много ни съдейства. Фотографът Ангелина Иванова направи снимките по проекта. Тя така предразположи децата, че даже някои майки се учудиха как децата им стоят за снимка и се усмихват” – сподели тя. 

В първото издание на книгата „Да се запознаем с различните деца на България” участват 30 деца от цялата страна, като Добрич е представен от Недислав, който страда от аутизъм. 

„Другите деца  участваха в изложба в Чикаго и Германия. Предстои издаване на втора книжка и може би ще бъдат включени още дечица от нашия град” – каза Тодорова.

Книгата ще се разпространява безплатно в училищата и детските градини на територията на град Добрич, за да могат децата и учениците от ранна детска възраст да се запознаят с „различните” деца, да ги приемат и да им помагат. 

Децата от Добрич ще бъдат представени и в изложба. Тя ще е с благотворителна цел, като ще се набират средства за ремонт и поставяне на спортни уреди в психомоторната зала, която изграждат от сдружение „Ние 2020”. Тя се намира в бившето училище „Дора Габе”. Там децата със специални потребности ще могат да спортуват и да се развиват.