Револвера на Райна Княгиня показват в изложба в „Двореца” в Балчик

Револвера на Райна Княгиня и златното въстаническо лъвче на Георги Нейчев представят в изложба, посветена на Априлското въстание, в „Двореца” в Балчик.

Револвера на Райна Княгиня показват в изложба в „Двореца” в Балчик


Експозицията, представена в Каменната зала, е на Историческия музей в Панагюрище.

„Горда съм, че можем да отбележим 145 години от обявяването на Априлското въстание точно тук в Архитектурно парковия комплекс, където ние в тази част – Североизточна България, сме в дълг към героите на България, които са дали живота си, за да бъдем ние свободни. Трябва да бъдем благодарни на тази част от България затова, че днес я има нашата страна и тя трябва да е над всичко” – заяви директорът на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик – Жени Михайлова. 


На събитието присъстваха и директорът на музея в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов и двамата главни уредници Ирина Ботева и Методи Навущанов. 

„Априлското въстание направи от българите народ. В нашия край на този ден всички се поздравяваме с „Честит празник!”, защото не днешния ден ние заявяваме трайно, че ще бъдем свободни. Това е една голяма криза в Османската империя. Тя започва от Босна и Херцеговина, но идеята на българите е да станат център на тази източна криза. И наистина след неуспеха на старозагорските събития, идва грандиозното Априлско въстание, което изпълнява завета на Апостола на свободата” – заяви доц. д-р Атанас Шопов. 


В изложбата са представени 78 ценности, сред тях има реплики и фотодокументални табла.


Жителите и гостите на Белия град могат да видят реликви, които показват българската държавност. Сред експонатите са главното въстаническо знаме, извезано от Райна Попгеоргиева, наречена Княгиня, което тя сътворява през 1901 година. Много ценен артефакт е държавното знаме, което е осветено тържествено и златното лъвче на Георги Нейчев. Други интересни артефакти са униформите, които са носели в българската армия. Отреден е и един кът с носията и празничното облекло на панагюрката от средата на 19 век. 


„Панагюрище, за да стане център на Априлското въстание, има своите икономически и духовни предпоставки. С голяма част от експонатите, които представяме тук, говорим точно за този икономически и духовен напредък. Затова говорят и носиите или т.нар. „градско облекло”. Те представят  панагюрци като едни малко по-строги хора, но за сметка на това и по-богати. Нашата носия не е цветна, не е ярка, но за сметка на това е впечатляваща и говори за просперитет и финансови възможности. Всички детайли с панагюрското женско облекло говорят, че семейството е богато. Бонджурът е с украси от бродерия, задължително със скъпа кожа от животно. Задължителен е и сърменият коланът, завършващ със сребърни пафти, които са били украсявани и със злато и седеф. Панагюрката е била накичена с много златни и сребърни украшения. За просперитетът на Панагюрище говорят и тези лъвчета, които представяме тук. Те са били златни, сребърни, бронзови и месингови. Това говори за възможностите на всеки от въстаниците. Те също са изработени в панагюрските златарници” – разказа главният уредник в музея в Панагюрище - Ирина Ботева.


Панагюрци са имали специален статут, те са имали право да носят оръжие, което също е било богато украсено. 

„Въстанието не е замислено като военна операция. Но все пак свобода се печели с оръжие и на война се отива с оръжие, с каквото са разполагали българите в нашия край. Основното оръжие, което е представено тук е капсулно от средата на 19 век. Когато избухва въстанието, те са били достатъчно вече архаични и морално остарели. Нашият музей разполага с изключително богата колекция оръжия от 19 век. Част от тях са художествено изработени, те са произведения на изкуството. Жената се кипри с пафтите със седеф, а мъжът като тръгва на някъде, носи такова украсено оръжие” – заяви уредникът Методи Навущанов. 


Едно от най-интересните оръжия беше револверът на Райна Княгиня. Той е Gasser, модел от 1870 година, изключително богато украсен със сребърна гранулация, цветни камъчета и корали. Това говори за високия социален статус и положение на хората, които са имали такова оръжие. 

Представена и реконструкция на черешово топче и някои от самоделните оръжия – предимно саби, които са се ковали тогава от ковачите в Панагюрище. На дървените кании все още личат грубите следи на пилата за дърво. Те са правени в навечерието на въстанието и затова майсторите не са имали време да изпипат детайлите докрай. 


Изложбата, посветена на Априлското въстание, ще гостува в Каменната зала на „Двореца” в Балчик до 20 юни.